Ισραήλ: 100 δικηγόροι από τη Χιλή προσφεύγουν κατά Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Ισραήλ: 100 δικηγόροι από τη Χιλή προσφεύγουν κατά Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Την ώρα που η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, το Ισραήλ, που εδώ και τρεις μήνες απολαμβάνει ατιμωρησίας για τα εγκλήματα που διαπράττει εναντίον του παλαιστινιακού λαού στον πόλεμο με τη Χαμάς, βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές νομικές καταγγελίες.

Η εικόνα άλλαξε στις 29 Δεκεμβρίου 2023, όταν η Νότια Αφρική – κράτος μέρος στη Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας – κατέθεσε μια αίτηση προσφυγής 84 σελίδων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), ισχυριζόμενη ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Η Νότια Αφρική παραπέμπει στο Διεθνές Δικαστήριο το Ισραήλ με την κατηγορία της Γενοκτονίας

Η κίνηση της Νότιας Αφρικής άνοιξε τον δρόμο για περισσότερες νομικές προσφυγές εναντίον του εβραϊκού κράτους. Σχεδόν 100 Χιλιανοί δικηγόροι, κυρίως απόγονοι Παλαιστινίων, υπέβαλαν μήνυση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα, που παραβιάζουν την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης του 1949.

Μεταξύ των δικηγόρων είναι τα μέλη της Γερουσίας της Χιλής, Φρανσίσκο Τσαουάν, Χιμένα Ρινκόν, Παουλίνα Βοντάνοβιτς, Ιβάν Μορέιρα, Σέρχιο Γκαχόνα και Αλφόνσο ντε Ουρέστι, οι οποίοι υποστηρίζουν την καταγγελία που κάνει λόγο για δυσανάλογα ισραηλινά αντίποινα εναντίον ηλικιωμένων, γυναικών, παιδιών και ασθενών, χωρίς λογική βάση, ή ηθικά όρια, σε έναν σαφή και συστηματικό προσχεδιασμό γενοκτονικού πολέμου και αναγκαστικής μετανάστευσης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Φρανσίσκο Σαχβάν, δήλωσε πως «απαιτούν την απόδοση ποινικών ευθυνών στον Νετανιάχου και την επιβολή άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

Ζητούν ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου

Οι καταγγέλλοντες – οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητα στον κόσμο εκτός των παλαιστινιακών εδαφών – ζητούν την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Νετανιάχου και άλλων πρακτόρων και στρατιωτικών, που ευθύνονται για τα εγκλήματα στη Γάζα.

Οι υπογράφοντες τονίζουν επίσης την έκπληξή τους για τη «σιωπή των αραβικών και ισλαμικών χωρών, συμβάλλοντας στον αποκλεισμό και παρεμποδίζοντας τη βοήθεια προς τον λαό της Γάζας». 

«Στριμώχνει» το Ισραήλ η καταγγελία της Νότιας Αφρικής

Το Ισραήλ και ο κύριος σύμμαχός του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατανοούν το μέγεθος της προσφυγής της Νότιας Αφρικής στο ICJ και πιθανότατα έχουν θορυβηθεί, σε αντίθεση με ανάλογες περιπτώσεις στον παρελθόν.

Χαρακτηριστικά, το 2021, όταν το Διεθνές Δικαστήριο ξεκίνησε μια έρευνα για τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, το Εβραϊκό κράτος απέρριψε κατηγορηματικά τη νομιμότητα της έρευνας.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε την Τρίτη 9 Ιανουαρίου ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο ειδεχθές και παράλογο» από την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στην επιχείρησή του στη Γάζα.

Αλλά το ICJ, αντλεί τις εξουσίες του από μια συνθήκη στην οποία είναι μέλος το Ισραήλ, επομένως, δεν μπορεί να την απορρίψει απλώς την καταγγελία με τις συνηθισμένες δικαιολογίες.

Πώς η ιστορία του απαρτχάιντ διαμόρφωσε την απόφαση της Νότιας Αφρικής

Η ακροαματική διαδικασία στο πλαίσιο της προσφυγή από τη Νότια Αφρική, αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου και θα επικεντρωθεί στους πολλούς αμάχους μεταξύ των 23.000 και πλέον ανθρώπων που, σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, σκοτώθηκαν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κίνηση της Νότιας Αφρικής έρχεται μετά από χρόνια επιδείνωσης των σχέσεων που έχουν τις ρίζες τους στην επί δεκαετίες υποστήριξη του κόμματος «ANC» (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) στο παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς και την κληρονομιά της στενής στρατιωτικής συμμαχίας του Ισραήλ με το καθεστώς του απαρτχάιντ, σε ορισμένα από τα πιο καταπιεστικά χρόνια της λευκής διακυβέρνησης.

Το Ισραήλ και η Νότια Αφρική της εποχής του απαρτχάιντ (φυλετικός διαχωρισμός) ανέπτυξαν μια στενή στρατιωτική συμμαχία που περιελάμβανε συνεργασία για τα πυρηνικά όπλα , παρόλο που πολλοί από τους Αφρικανούς ηγέτες της εποχής είχαν ιστορικό αντισημιτισμού. 

Μετά την άνοδο του ANC στην εξουσία το 1994, η Νότια Αφρική δημιούργησε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Παλαιστίνη, ενώ οι δεσμοί με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Το υπουργείο Εξωτερικών στην Πρετόρια (μία από τις τρεις πρωτεύουσες της χώρας) είπε ότι διατηρεί μόνο «περιορισμένη πολιτική και διπλωματική αλληλεπίδραση» λόγω της «ανταγωνιστικής στάσης του Ισραήλ απέναντι στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους» και λόγω του ότι «παραβλέπει το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και των εδαφών τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter