Ισχυρές αναταράξεις στο Ισραήλ: H διάλυση του πολεμικού συμβουλίου διακινδυνεύει τη συνοχή της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ισχυρές αναταράξεις στο Ισραήλ: H διάλυση του πολεμικού συμβουλίου διακινδυνεύει τη συνοχή της κυβέρνησης Νετανιάχου

Διαλυτικά φαινόμενα παρουσιάζει η πολιτική ζωή στο Ισραήλ εν μέσω συνέχισης της σφαγής στην Γάζα, μετά την απόφαση του Μπένι Γκαντζ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνεργασίας και την απόφαση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαλύσει το πολεμικό συμβούλιο ως απάντηση σε αυτή την κίνηση.

Το πρόβλημα του Νετανιάχου είναι ότι με την διάλυση του πολεμικού συμβουλίου διακινδυνεύει την συνοχή της κυβέρνησης του, αφού οι ακροδεξιοί εταίροι του, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς είχαν πάγιο αίτημα την συμμετοχή τους σε αυτό. Με την διάλυση του «πολεμικού συμβουλίου», η πρωτοβουλία των κινήσεων για τον πόλεμο και για τις σχέσεις με το στράτευμα περνάνε αποκλειστικά στα χέρια του ίδιου του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ (και για τους δύο υπάρχει αίτημα της εισαγγελίας του ΔΠΔ για διεθνή εντάλματα σύλληψης), οι οποίοι θα έχουν μικρές και ad hoc ενημερώσεις με άλλους αξιωματούχους σχετικά με τον πόλεμο και οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από αυτό που είναι γνωστό ως «συμβούλιο ασφαλείας». Από τις ενημερώσεις και τις διαπραγματεύσεις στη νέα περίοδο υπάρχει δέσμευση ότι θα μείνει εκτός ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, με ότι και να σημαίνει αυτό για τις ισορροπίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας εντός της Κνεσέτ.

Την ίδια στιγμή, από τις δηλώσεις Νετανιάχου, σχετικά με την διάλυση του πολεμικού συμβουλίου, προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός έχει ανοίξει μέτωπο και με την ηγεσία του στρατού, καθώς όπως τόνισε με νόημα: «Εδώ είμαστε ένα κράτος με στρατό, όχι ένας στρατός με ένα κράτος». Όπως δε συμπλήρωσε: «Στην προσπάθεια να πετύχουμε τον στόχο εξάλειψης των δυνατοτήτων της Χαμάς, πήρα αποφάσεις που δεν ήταν πάντα αποδεκτές από την ηγεσία του στρατεύματος».

Μια άλλη διάσταση της κόντρας Νετανιάχου και ηγεσίας του στρατού, αποκαλύπτεται από τον δημόσιο σχολιασμό του Γιάιρ Νετανιάχου (του μεγαλύτερου γιου του Μπίμπι) της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να κλείσει την έρευνα που είχε ξεκινήσει ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με τα πεπραγμένα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και της υπηρεσίας πληροφοριών Σιν Μπετ την 7η Οκτωβρίου και τις πρώτες ώρες της επίθεσης της Χαμάς.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υιός Νετανιάχου στο X σχολιάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου: «Τι προσπαθούν να κρύψουν; Εάν δεν υπήρχε προδοσία, γιατί φοβούνται τόσο πολύ την έρευνα για το τι συνέβη από εξωτερικά ανεξάρτητα μέρη; Μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση σχετικά με το γιατί δεν ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την συζήτηση που έλαβε χώρα τη νύχτα πριν τις 7 Οκτωβρίου. Γιατί δεν ενημέρωσαν για το υλικό που αποκαλυπτόταν από την έκθεση «Τείχη της Ιεριχούς». Γιατί η ηγεσία του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών έλεγαν πάντα στον πρωθυπουργό ότι η Χαμάς ήταν υπό καθεστώς αποτροπής; Που ήταν η αεροπορία στις 7 Οκτωβρίου;».

Ο γιος του πρωθυπουργού με την ανάρτηση αυτή αναφέρεται σε δύο περιστατικά που χρεώνει ως παραλείψεις. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται πρώτα στο τηλεφώνημα που λέγεται ότι είχε ο Αρχηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Χέρτζι Χαλέβι στις 05:00 τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου έπειτα από ένα email που είχε λάβει από βάση των IDF στα σύνορα με την Γάζα νωρίτερα το ίδιο βράδυ, στο οποίο αναφερόταν ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια που έρχονται από την Γάζα». Στην συνέχεια αναφέρεται στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, φέρονται να είχαν στα χέρια του το λεπτομερές πλάνο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου καθώς είχαν λάβει γνώση του πλάνου της Χαμάς με την κωδική ονομασία «Τείχη της Ιεριχούς». Όσο για την αεροπορία που αναρωτιέται, μιλάει για τις αναφορές που υπήρξαν σχετικά με τις αποφάσεις τις ηγεσίας της, που δεν απέτρεψε άμεσα την επίθεση με τα αλεξίπτωτα πλαγιάς, ενώ έσπευσαν καθυστερημένα στα σημεία των επιθέσεων και πιθανότατα άνοιξαν και πυρ εναντίον ομήρων.

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Απ. Λύτρας: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την ομολογία (Video)

Greek Mafia: Βόμβες για Θεοδωρικάκο, Μητσοτάκη

Greek Mafia: Τα μηνύματα που καίνε τον Θεοδωρικάκο και το Μαξίμου

Διάλογος Documento για την κεντροαριστερά – Παππάς: Εκλογική συμμαχία όπως στη Γαλλία

BBC: Η ελληνική ακτοφυλακή πέταξε στη θάλασσα μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες

Πέταξε καφέ σε εργαζόμενη και εκείνη του έσπασε το παρμπρίζ με σφυρί (Video)

Η Αναστασία Γιάμαλη στο Mega – Η επίσημη ανακοίνωση του σταθμού

Κώστας Σλούκας: Το πρώτο μήνυμα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter