Ισραήλ: Διαρροή αμερικανικών απόρρητων εγγράφων θέλει τη Μοσάντ να ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ισραήλ: Διαρροή αμερικανικών απόρρητων εγγράφων θέλει τη Μοσάντ να ενθαρρύνει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Μια διαρροή απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου, την περασμένη εβδομάδα, έχει βάλει σε μπελάδες την Ουάσινγκτον, καθώς τρέχει και δε φτάνει ώστε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Μια από τις ιστορίες που έκαναν εντύπωση ήταν η πληροφορία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου τα προηγούμενα 24ωρα, ότι σύμφωνα με σημείωμα που διέρρευσε, το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι η Μοσάντ -η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ- παρακίνησε τους πράκτορές της και τους πολίτες της χώρας να συμμετάσχουν στις μαζικές διαδηλώσεις κατά της δικαστικής αναθεώρησης της κυβέρνησης Νετανιάχου, σύμφωνα με τους New York Times και την Washington Post.

Δείτε επίσης: NYT: Νέα «διαρροή» διαβαθμισμένων κυβερνητικών εγγράφων των ΗΠΑ στο διαδίκτυο – Για Ουκρανία έως Κίνα

Διάψευση από Μοσάντ

Το γραφείο του πρωθυπουργού, εκ μέρους της Μοσάντ, δήλωσε ότι οι αναφορές ήταν ψευδείς και αβάσιμες: «Η Μοσάντ και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της δεν ενθάρρυναν και δεν ενθαρρύνουν τους εργαζομένους της υπηρεσίας να διαδηλώσουν ενάντια στην κυβέρνηση και να συμμετάσχουν σε πολιτικές διαδηλώσεις γενικά», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το άκρως απόρρητο έγγραφο – μέρος των αρχείων ασφαλείας των ΗΠΑ που έχουν κάνει εκτεταμένες αποκαλύψεις για τους συμμάχους και τους εχθρούς της Ουάσιγκτον – ανέφερε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας «υποστήριξε τους αξιωματούχους της Μοσάντ και τους Ισραηλινούς πολίτες να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις της νέας ισραηλινής κυβέρνησης».

Επιφυλακτικά τα αμερικανικά Μέσα

Οι New York Times αντιστάθμισαν τους ισχυρισμούς με μια προειδοποίηση: «Η φαινομενική αυθεντικότητα των εγγράφων, ωστόσο, δεν αποτελεί ένδειξη της ακρίβειάς τους».

Το ίδιο το αρχείο δεν περιείχε πολλές λεπτομέρειες και ούτε οι New York Times ούτε η Washington Post επαλήθευσαν ανεξάρτητα τις πληροφορίες των ΗΠΑ. Επιπλέον, ανώτεροι αξιωματούχοι της ισραηλινής υπηρεσίας αρνήθηκαν την ύπαρξη των ευρημάτων, τα οποία θα αποτελούσαν μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παρέμβαση από αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών κατά του εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Το χρονικό σημείο

Η αξιολόγηση των πληροφοριών έγινε στις αρχές Μαρτίου – την ίδια στιγμή που πέντε πρώην επικεφαλής της Μοσάντ τάχθηκαν κατά του αμφιλεγόμενου σχεδίου – και μια εβδομάδα αφότου ο αρχηγός της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο οποίος παρέμεινε επιφυλακτικός σχετικά με τις ταραχώδεις διαδηλώσεις, εξουσιοδότησε (αλλά δεν ενθάρρυνε) χαμηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.

Ενθαρρυμένος από τον θρησκευτικό, ακροδεξιό συνασπισμό του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επιταχύνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για να συντρίψει ουσιαστικά την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της χώρας, βγάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους σε εβδομαδιαία βάση και εμπνέοντας άλλες μορφές πολιτικής αντίστασης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter