Ισραήλ: Έρευνα σε στρατιώτες για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Ισραήλ: Έρευνα σε στρατιώτες για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου

Ο ισραηλινός στρατός αποδέχεται όλο και περισσότερο την πιθανότητα ένας από τους στρατιώτες του να σκότωσε την δημοσιογράφο του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, καθώς υπάρχουν αναφορές ότι γίνεται επίσημη έρευνα για το ενδεχόμενο ένας από τους στρατιώτες του να την πυροβόλησε κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Η Παλαιστίνιο-Αμερικανίδα Abu Akleh βρισκόταν στην Τζενίν την Τετάρτη καταγράφοντας την επιδρομή, όταν σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με το Al Jazeera, καθώς και πολλούς μάρτυρες στο σημείο, οι οποίοι είπαν ότι δεν υπήρξε αντιπαράθεση με Παλαιστίνιους μαχητές εκείνη τη στιγμή του πυροβολισμού.

Η παραδοχή ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος είναι απόδειξη ότι οι Ισραηλινοί υποχωρούν από την αρχική τους θέση, ότι ήταν πιθανό οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Τζενίν να σκότωσαν τον Αμπού Άκλεχ.

Ένα βίντεο που διαδόθηκε ευρέως από την ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Naftali Bennett, το οποίο έδειχνε Παλαιστίνιους να πυροβολούν στη Τζενίν, έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν έχει γυριστεί στην περιοχή της Abu Akleh όταν σκοτώθηκε.

Το Ισραήλ διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία του Abu Akleh, δήλωσαν πηγές του ισραηλινού στρατού στη Wall Street Journal και στις εφημερίδες Washington Post.
Σύμφωνα με την Washington Post, ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού είπε την Πέμπτη ότι ο στρατός ερευνούσε τρία ξεχωριστά περιστατικά που αφορούσαν στρατιώτες του κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του Abu Akleh.

«Ένας στρατιώτης με ένα τουφέκι και ένα πολύ καλό σύστημα σκόπευσης πυροβολούσε έναν τρομοκράτη με ένα M16, που πυροβολούσε τα στρατεύματά μας. Αυτό που ελέγχουμε τώρα είναι η τοποθεσία της Shireen», είπε ο αξιωματούχος στην Washington Post, προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν το πιο πιθανό [σενάριο] να εμπλακεί στον θάνατο της Shireen».

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι στρατιωτικοί ερευνητές πήραν τουφέκια από Ισραηλινούς στρατιώτες που συμμετείχαν στις μάχες για να τα καταστήσουν διαθέσιμα για βαλλιστικές δοκιμές.

Εν τω μεταξύ, ένας ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε επίσης στη Wall Street Journal ότι ο στρατός ερευνούσε την πιθανότητα η σφαίρα ενός Ισραηλινού στρατιώτη να ευθύνεται για τη δολοφονία του Abu Akleh.

Ο αξιωματούχος «παραδέχτηκε ότι μια σφαίρα θα μπορούσε να είχε εκτραπεί από το έδαφος ή έναν τοίχο και να χτύπησε την κυρία Abu Akleh», σύμφωνα με την Wall Street Journal.Δημοσιογράφοι που ήταν μαζί με τον Abu Akleh, συμπεριλαμβανομένου ενός που πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε, είπαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον τους, παρόλο που ήταν ξεκάθαρα αναγνωρίσιμοι ως δημοσιογράφοι.

Το Ισραήλ ζητά επίσης μια κοινή έρευνα με την Παλαιστινιακή Αρχή (PA), η οποία διαχειρίζεται τμήματα της Δυτικής Όχθης και συνεργάζεται μαζί της για την ασφάλεια.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε με οργή αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι «θεωρούμε τις ισραηλινές αρχές κατοχής πλήρως υπεύθυνες για τη δολοφονία της».

«Δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια με αυτό το έγκλημα», είπε η Abbas σε μια ομιλία της καθώς το σώμα της βρισκόταν σε κατάσταση με μια παλαιστινιακή σημαία ντυμένη πάνω της στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου έχει την έδρα της η Παλαιστινιακή Αρχή.

Πηγή: Al Jazeera

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter