Ισραήλ – Γάζα: Η «Πλημμύρα του Αλ Ακσά» απειλεί με σύγκρουση διαρκείας

Ισραήλ – Γάζα: Η «Πλημμύρα του Αλ Ακσά» απειλεί με σύγκρουση διαρκείας

Η εισβολή της παλαιστινιακής Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στόχων στη Γάζα που ακολούθησαν προδιαγράφουν μια πολεμική σύγκρουση διάρκειας.

Ήταν Μάιος του 2021. Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, παρελαύνουν στην πόλη της Γάζας στη μνήμη του ανώτερου διοικητή της Χαμάς, του Μπάσεμ Ίσα, που σκοτώθηκε μαζί με πολλούς άλλους στις αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών στα μέσα Μαΐου εκείνης της χρονιάς. Ήταν μια ακόμη έκρηξη βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα, ένας ακόμη κρίκος στην μακρά αλυσίδα ένοπλων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε δύο λαούς με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Τότε η βία πυροδοτήθηκε έπειτα από εβδομάδες ταραχών, κυρίως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατοικείται από Παλαιστίνιους, με αφορμή κύμα εξώσεων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους που οδήγησε σε συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς στο Όρος του Ναού.

Νεκροί και τραυματίες και από τις δύο πλευρές

Οι Συμφωνίες του Όσλο που δρομολόγησαν προϋποθέσεις ειρήνευσης δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν στην πολυπόθητη ειρήνη. Το αντίθετο μάλιστα.

Η Χαμάς αρνείται την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και στο παρελθόν οι ένοπλες πτέρυγές της, όπως οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, έχουν στο παθητικό τους πολλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων και επιθέσεις αυτοκτονίας με πολλά θύματα. Από την άλλη ο ισραηλινός στρατός έχει εισχωρήσει σε παλαιστινιακές πόλεις, που κατά το γράμμα των Συμφωνιών του Όσλο βρίσκονται κανονικά υπό παλαιστινιακή αυτοδιαχείριση, όπως η Ραμάλα, πρωτεύουσα της Παλαιστινιακής Αρχής. Από το 2000 μέχρι το 2007, που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα μετά από έναν αδελφοκτόνο πόλεμο με την Φατάχ, πάνω από 4228 Παλαιστίνιοι, 1024 Ισραηλινοί και 63 ξένοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Πρόκειται για στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τα ΗΕ.

Οι ένοπλες οργανώσεις της Χαμάς ονόμασαν τη νέα στρατιωτική επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ-Ακσά» και κάλεσαν τους «μαχητές αντίστασης στη Δυτική Όχθη» αλλά και σε «αραβικά και ισλαμικά έθνη» να συμμετάσχουν στη μάχη. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπός της, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, μίλησε στην τηλεόραση Αλ-Ακσά. «Αντιδρούμε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός του εχθρού (σσ. του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου) στην ομιλία του, όταν είπε ότι είναι χαμένη υπόθεση η αντίσταση και η εξασφάλιση της Γάζας και των κατοίκων της». Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ προειδοποίησε τον αντίπαλο ότι η χώρα του είναι ενωμένη: «Λανθασμένα πιστεύει η Χαμάς ότι η εσωτερική διαίρεση του Ισραήλ το κάνει ευπαθές. Κάνει λάθος. Το Ισραήλ είναι ενωμένο, αριστεροί, δεξιοί, κοσμικοί, πιστοί, είμαστε όλοι μαζί για να υπερασπιστούμε ισραηλινές ζωές, Θα αντεπιτεθούμε και θα νικήσουμε».

Να τελειώσει το καθεστώς κατοχής

Ο ηγέτης της Χαμάς στο Λίβανο Οσάμα Χαμντάν κάλεσε όλα τα αραβικά κράτη να συνειδητοποιήσουν ότι μετά τις χθεσινές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη με την αποδοχή των ισραηλινών όρων ασφαλείας. «Όποιος θέλει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή, θα πρέπει πρώτα να επιβάλει τερματισμό του καθεστώτος κατοχής», είπε στο πρακτορείο Reuters. Οι δηλώσεις του προοιωνίζονται έναν νέο πόλεμο διάρκειας αυτή τη φορά. Οι ένοπλοι της Χαμάς έχουν απαγάγει πολλούς Ισραηλινούς πολίτες, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο για την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Bild ανάμεσα στους απαχθέντες συγκαταλέγονται και Γερμανοί υπήκοοι. Συγγενείς τους, σε βίντεο της Χαμάς αναγνώρισαν συγγενείς τους. Το γερμανικό υπουργείο των Εξωτερικών βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές χωρίς να δίνονται άλλες πληροφορίες δεδομένου ότι η κατάσταση είναι πολύ συγκεχυμένη. Σε 22 περιοχές στην ισραηλινή επικράτεια συνεχίζονται οι επιθέσεις σώμα με σώμα ανάμεσα σε ενόπλους της παλαιστινιακής οργάνωσης και του ισραηλινού στρατού.

Πηγή DW / Τηλεόραση Αλ Άκσα, Reuters. dpa

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter