Ισραήλ: Η παραίτηση Σμότριτς κάνει βουλευτή έναν ακροδεξιό έποικο, ύποπτο για επιθέσεις σε Παλαιστινίους

Ισραήλ: Η παραίτηση Σμότριτς κάνει βουλευτή έναν ακροδεξιό έποικο, ύποπτο για επιθέσεις σε Παλαιστινίους

Ο Ζβι Σούκοτ, κάτοικος του εποικιστικού οικισμού Γιτζχάρ στη Δυτική Όχθη, έγινε την Κυριακή ο νεότερος βουλευτής στην Κνεσέτ, μετά την παραίτηση του αρχηγού του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός» και υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς. Ο Σμότριτς έκανε χρήση του λεγόμενου ‘νορβηγικού νόμου’ που επιτρέπει σε μέλη της κυβέρνησης να παραιτηθούν από το αξίωμα του βουλευτή για να επικεντρωθούν στα εκτελεστικά τους καθήκοντα. Ο Σούκοτ, σύμφωνα  με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, είναι καλά γνωστός στις αρχές καθώς έχει συλληφθεί πολλάκις ως ύποπτος για επιθέσεις σε σπίτια Παλαιστινίων.

Βίος και πολιτεία

Ο Σούκοτ είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Ισχύς) του οποίου προΐσταται ο επίσης ακροδεξιός φανατικός θρησκόληπτος Ιταμάρ μπεν Γκβιρ, έποικος κι αυτός και υπουργός Εθνικής Ασφαλείας στη νέα, πιο ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ μεταπολεμικά, υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Σούκοτ ήταν ένας από τους υποστηρικτές και ιδρυτές του παράνομου φυλακίου Εβιατάρ, για το οποίο οι Παλαιστίνιοι έχουν κάνει δυναμικές διαμαρτυρίες, ενώ μετρούν ακόμα και νεκρούς από ισραηλινά πυρά.

Ο Σούκοτ διαμένει στον οικισμό Γιτζχάρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το 2010, συνελήφθη καθώς ήταν ύποπτος για τον εμπρησμό ενός τεμένους στο Κουφρ Γιασίφ, πόλη στα βόρεια του Ισραήλ, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Το 2012, ήταν ανάμεσα στους 12 ακροδεξιούς ακτιβιστές που εκδιώχθηκαν από τη Δυτική Όχθη καθώς υπήρχαν και πάλι υποψίες ότι οργάνωναν και διέπρατταν κρυφές βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Η ομάδα των ακροδεξιών οργάνωσε κι έφερε σε πέρας πάνω από 100 επιθέσεις μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ οι στόχοι τους δεν ήταν μόνο Παλαιστίνιοι αλλά και Ισραηλινοί στρατιώτες.

Το 2015, ο Σούκοτ οργάνωσε μια διαδήλωση στην πλατεία Χαμπίμα, στο Τελ Αβίβ, για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποίησε η υπηρεσία ασφαλείας (Σιν Μπετ) εναντίον όσων ήταν ύποπτοι για το θανατηφόρο εμπρησμό στο παλαιστινιακό χωριό Ντούμα, κατά τη διάρκεια του οποίου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Επέκταση του «νορβηγικού νόμου»

Την προηγούμενη Δευτέρα, η Κνεσέτ ενέκρινε μια τροπολογία που επεκτείνει το ‘νορβηγικό νόμο’ (που πήρε το όνομά του από παρόμοιο νόμο στη Νορβηγία), έτσι ώστε ένα κόμμα με περισσότερα από 18 βουλευτές να μπορεί να απολέσει έως και το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, εφόσον τα μέλη της είναι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter