Ισραήλ και Νότια Αφρική ερμηνεύουν διαφορετικά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστήριου για τη Γάζα

Ισραήλ και Νότια Αφρική ερμηνεύουν διαφορετικά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστήριου για τη Γάζα
AP Photo/Patrick Post

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε σε μέτρα για την αποτροπή ενεργειών γενοκτονίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο ίδιος επανέλαβε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, δείχνοντας ότι δεν έχει σκοπό να σταματήσει την επίθεση παρά την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει καταγραφεί.

Την ίδια ώρα η υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής που από τα σκαλιά του Διεθνούς Δικαστηρίου, μετά την ανακοίωνση της απόφασης, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας αν θέλει να ακολουθήσει τις εντολές του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ.

«Πώς παρέχεις βοήθεια και νερό χωρίς κατάπαυση του πυρός; Αν διαβάσετε την εντολή, εφαρμόζοντας κατάπαυση του πυρός», δήλωσε η Ναλέντι Πάντορ

Αντιδρώντας στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική». «Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε.

«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε ο Νετανιάχου, μιλώντας κατά τα φαινόμενα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενικός και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης: Χάγη: Το Διεθνές Δικαστήριο απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter