Ισραήλ: Λογοκρισία και στο διεθνές πρακτορείο Associated Press, μετά το κλείσιμο του Al Jazeera

Ισραήλ: Λογοκρισία και στο διεθνές πρακτορείο Associated Press, μετά το κλείσιμο του Al Jazeera
Εικόνες της Γάζας όπως αυτή μετέδιδε η κάμερα του AP από το Νότιο Ισραήλ (AP Photo/Leo Correa)

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέσχεσαν μια κάμερα και εξοπλισμό εκπομπής που ανήκε στο διεθνές πρακτορείο Associated Press στο νότιο Ισραήλ την Τρίτη, κατηγορώντας τον ειδησεογραφικό οργανισμό ότι παραβίασε την απαγόρευση που έχει επιβληθεί στο Al Jazeera.

Το Al Jazeera, το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ είναι μεταξύ χιλιάδων πελατών που λαμβάνουν ζωντανές ροές βίντεο από το AP και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

«Το Associated Press καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το μακροχρόνιο live feed μας που δείχνει θέα στη Γάζα και να αρπάξει εξοπλισμό AP», δήλωσε η Lauren Easton, αντιπρόεδρος εταιρικής επικοινωνίας στον ειδησεογραφικό οργανισμό.

«Το κλείσιμο δεν βασίστηκε στο περιεχόμενο της ροής, αλλά σε μια καταχρηστική χρήση από την ισραηλινή κυβέρνηση του νέου νόμου για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της χώρας. Προτρέπουμε τις ισραηλινές αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να επαναφέρουμε αμέσως τη ζωντανή ροή μας, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτή τη σημαντική οπτική δημοσιογραφία σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο».

Αξιωματούχοι του υπουργείου Επικοινωνιών έφτασαν στην τοποθεσία όπου το AP είχε στήσει τον εξοπλισμό του, στα νότια της πόλης Sderot και κατέσχεσαν τον εξοπλισμό. Έδωσαν στο AP ένα κομμάτι χαρτί, υπογεγραμμένο από τον υπουργό Επικοινωνιών Shlomo Karhi, το οποίο ισχυριζόταν ότι παραβίαζε τον ισραηλινό νόμο περί ξένων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

Λίγο πριν κατασχεθεί ο εξοπλισμός, μετέδιδε μια γενική άποψη της βόρειας Γάζας. Η κατάσχεση ακολούθησε μετά από προφορική εντολή την περασμένη Πέμπτη να σταματήσει η ζωντανή μετάδοση – κάτι που ο ειδησεογραφικός οργανισμός αρνήθηκε να κάνει.

«Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση και τις οδηγίες του υπουργού Επικοινωνιών, το υπουργείο Επικοινωνιών θα συνεχίσει να λαμβάνει όποια μέτρα επιβολής απαιτούνται για τον περιορισμό των εκπομπών που βλάπτουν την ασφάλεια του κράτους», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Ισραηλινοί αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν τον νόμο για να κλείσουν τα γραφεία του Al Jazeera στις 5 Μαΐου, κατάσχεσαν τον εξοπλισμό του καναλιού, απαγόρευσαν τις εκπομπές του και μπλόκαραν τις ιστοσελίδες του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter