Ισραήλ: «Ναι» στα αντίποινα, αλλά εξετάζεται το «πότε» – «Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν άλλο πόλεμο», λέει ο ΟΗΕ

Ισραήλ: «Ναι» στα αντίποινα, αλλά εξετάζεται το «πότε» – «Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν άλλο πόλεμο», λέει ο ΟΗΕ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρανική επίθεση με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ. Πλέον, αναμένεται να φανεί εάν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δώσει το «ΟΚ» για επίθεση κατά του Ιράν, ή θα επικρατήσουν οι φωνές που ζητούν αποκλιμάκωση.

Στο πενταμελές πολεμικό συμβούλιο που συνήλθε την Κυριακή, υπήρξε η διάθεση για αντίποινα, αλλά εκφράστηκαν διαφωνίες για τον χρόνο και την κλίμακα των επιθέσεων.

Το πενταμελές πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς έχουν εξουσίες λήψης αποφάσεων, θα συνεδριάσει και πάλι για περαιτέρω συνομιλίες.

«Προστατεύουμε την Ευρώπη από το κακό»

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε την επίθεση ως «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.

«Στο χείλος της αβύσσου»

«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ισραηλινή κορβέτα κατέρριψε «ύποπτο ιπτάμενο στόχο» στην Ελιάτ (Video)

Ισραήλ: Aυτό είναι το σύστημα αεράμυνας – Έτσι κατέστρεψαν τα ιρανικά drones (Video)

Η επίθεση του Ιράν δίνει στον Νετανιάχου την δικαιολογία που πάντα έψαχνε για μια ευθεία σύγκρουση με την Τεχεράνη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter