Δυτική Όχθη: Νέα αιματηρή αεροπορική επιδρομή από το Ισραήλ – Εννέα νεκροί Παλαιστίνιοι, δεκάδες τραυματίες

Δυτική Όχθη: Νέα αιματηρή αεροπορική επιδρομή από το Ισραήλ – Εννέα νεκροί Παλαιστίνιοι, δεκάδες τραυματίες

Εννέα νεκροί Παλαιστίνιοι, οι τρεις ανήλικοι, ήταν ο απολογισμός του βομβαρδισμού του Ισραήλ αυτή τη Δευτέρα στη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε μια από τις πιο εκτεταμένες επιχειρήσεις του στην επικράτεια εδώ και χρόνια με επιδρομές με drone νωρίς το πρωί. Άλλοι 50 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές.

Το Ισραήλ είπε ότι είχε «καταφέρει ένα βαρύ πλήγμα σε τρομοκρατικές οργανώσεις», αλλά οι Παλαιστίνιοι το κατηγόρησαν για έγκλημα πολέμου.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της επιχείρησης, αλλά ότι μπορεί να διαρκέσει «ώρες ή ίσως μία ή δύο ημέρες». Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας αποκάλεσε την ενέργεια του Ισραήλ «ειδεχθές έγκλημα».

Εστία μαχητών

Η Τζενίν έχει γίνει προπύργιο μιας νέας γενιάς Παλαιστινίων μαχητών. Έχει δεχθεί επανειλημμένες ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές τον περασμένο χρόνο και ντόπιοι Παλαιστίνιοι έχουν συνδεθεί με πολλαπλές επιθέσεις με πυροβολισμούς με στόχο Ισραηλινούς.

Το 2002, κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Τζενίν. Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι μαχητές και πολίτες και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και μεγάλο μέρος του στρατοπέδου ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια 10 ημερών έντονων μαχών.

Εκτός από το βουητό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, υπάρχουν συχνές εκρήξεις πυροβολισμών και οι δυνατοί κρότοι εκρήξεων που προέρχονται από τον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό, ο οποίος φιλοξενεί περίπου 14.000 ανθρώπους και είναι τώρα μια κλειστή ισραηλινή στρατιωτική ζώνη.

Ισραηλινός στόχος

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η πρώτη του επίθεση με drone κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε στόχο ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετο για Παλαιστίνιους που είχαν επιτεθεί στους Ισραηλινούς και ως «κοινό επιχειρησιακό κέντρο διοίκησης» για τις Ταξιαρχίες Τζενίν – μια μονάδα που αποτελείται από διάφορες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές και χιλιάδες ισραηλινοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν σε αυτό που ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος περιέγραψε ως «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», που επικεντρώθηκε στην κατάσχεση όπλων και στο σπάσιμο της νοοτροπίας του ασφαλούς καταφυγίου του στρατοπέδου.

Εν μέσω έντονων πυρομαχικών μεταξύ των στρατευμάτων και των Παλαιστινίων μαχητών, οι Ταξιαρχίες Τζενίν δήλωσαν: «Θα πολεμήσουμε τις δυνάμεις κατοχής [ισραηλινές] μέχρι την τελευταία πνοή και σφαίρα και εργαζόμαστε μαζί και ενωμένοι από όλες τις φατρίες και τους στρατιωτικούς σχηματισμούς».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter