Ισραήλ: Νέος κύκλος αεροπορικών επιθέσεων στη Γάζα

Ισραήλ: Νέος κύκλος αεροπορικών επιθέσεων στη Γάζα

Το κράτος του Ισραήλ έχει εξαπολύσει από το πρωί νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα έπειτα από την επιδρομή του στρατού στη Ναμπλούς, την Τετάρτη, που άφησε 11 νεκρούς Παλαιστίνιους.

Καμία παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη για την επίθεση με τις ρουκέτες, που έθεσε σε συναγερμό τις πόλεις Σντερότ και Ασκελόν. Η πολιτοφυλακή «Ισλαμική Τζιχάντ» καταδίκασε την επιδρομή στη Ναμπλούς και ανέφερε ότι «η αντίσταση θα πρέπει να απαντήσει». Ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων από την επιχείρηση των Ισραηλινών στα κατεχόμενα εδάφη, σε επιχειρήσεις «ενάντια στην τρομοκρατία», όπως τις αποκαλούν, είναι 61 άνθρωποι μέσα στο 2023, εκ των οποίων 13 παιδιά.

Το 2022, με πάνω από 170 νεκρούς Παλαιστινίους, ήταν -σύμφωνα με τον ΟΗΕ- το πιο θανατηφόρο έτος για τους Παλαιστίνιους μετά το τέλος της δεύτερης ιντιφάντα το 2005, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι μια τρίτη ιντιφάντα βρίσκεται εν τη γενέσει της.

Αεροπορικά χτυπήματα εναντίον ρουκετών

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το σύστημα αεράμυνας του αναχαίτισε πέντε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η έκτη έπεσε σε ακατοίκητη περιοχή. Σε ανάρτηση στο Twitter, ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι χτύπησε εγκαταστάσεις κατασκευής πυρομαχικών των Παλαιστινίων, ενώ παραδέχεται ότι τα χτυπήματα ήταν κοντά σε μια κλινική, ένα τέμενος, ένα ξενοδοχείο, ένα αστυνομικό τμήμα και ένα σχολείο!

Το Τελ Αβίβ απάντησε εξαπολύοντας σειρά από αεροπορικές επιθέσεις στον πολιορκημένο θύλακα. Οι μάχες έρχονται λιγότερο από δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο ακροδεξιά από τη σύσταση του κράτους το 1947.

Προσπάθειες διαμεσολάβησης – Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ φτάνει στη Γάζα

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης βρίσκονται σε εξέλιξη από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Έθνη για να ηρεμήσουν την κατάσταση, ανέφερε το Reuters. Διπλωματική πηγή είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ έφτασε στη Γάζα για να συναντήσει τους ηγέτες της Χαμάς σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι ηγέτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ προειδοποίησαν τους μεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, ότι η κατάσταση θα μπορούσε να διολισθήσει σε «ανοιχτή πολεμική σύγκρουση» εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή.

Η ΕΕ ζητά αποκλιμάκωση και αναλογική χρήση βίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέδωσε ανακοίνωση μετά την επιδρομή της Τετάρτης στη Ναμπλούς, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι «βαθιά ανήσυχη» από το σπιράλ βίας στη Δυτική Όχθη.
«Είναι υψίστης σημασίας όλα τα μέρη να εργαστούν για την αποκατάσταση της ηρεμίας και την αποκλιμάκωση των εντάσεων για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών», ανέφερε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.
Επιπλέον, υπογράμμιζε ότι «η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για τον θάνατο αμάχων και επαναλαμβάνει ότι η χρήση βίας πρέπει να είναι αναλογική, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να αποτελεί έσχατη λύση όταν είναι απολύτως αναπόφευκτη για την προστασία της ζωής».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter