Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αποκλείει εκεχειρία στη Γάζα μέχρι την «εξολόθρευση» της Χαμάς

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αποκλείει εκεχειρία στη Γάζα μέχρι την «εξολόθρευση» της Χαμάς
AP Photo/Fatima Shbair

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο εκεχειρίας στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι την «εξολόθρευση» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Συνεχίζουμε τον πόλεμο μέχρι το τέλος. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς, μέχρι τη νίκη… Όποιος πιστεύει ότι θα σταματήσουμε είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα…», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους που έχουμε θέσει για εμάς: την εξολόθρευση της Χαμάς, την απελευθέρωση των ομήρων μας και την απομάκρυνση της απειλής από τη Γάζα», είπε.

Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού διατυπώνονται την ώρα που ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε ξεκίνησε σήμερα συζητήσεις στο Κάιρο για μια ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Στο Κάιρο ο Χανίγια – Ξεκινούν νέες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο νωρίτερα σήμερα ότι «η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση του ισραηλινού στρατού κατοχής από τη Γάζα αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση για ανταλλαγή» Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Παράλληλα, συνομιλίες διεξάγονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ψήφιση επί νέου προσχεδίου απόφασης για την επιτάχυνση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία αναβλήθηκε ήδη δυο φορές, καθώς τα κράτη μέλη αναζητούν τη φόρμουλα —τις διατυπώσεις— που θα επιτρέψουν να αποφευχθεί το βέτο των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ. Το κείμενο, το οποίο αρχικά καλούσε να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, πλέον κάνει λόγο για«παύση».

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Σε πλήρη ρήξη με τη διεθνή κοινότητα το Τελ Αβίβ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter