Ισραήλ: Ο Νετανιάχου σταματά τη δικαστική μεταρρύθμιση – Απειλές για ανατροπή από την ακροδεξιά

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου σταματά τη δικαστική μεταρρύθμιση – Απειλές για ανατροπή από την ακροδεξιά

Μετά τις αντιδράσεις των ισραηλινών πολιτών απέναντι στη δικαστική μεταρρύθμιση που προσπάθησε να περάσει η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται ότι υποχωρεί και αναμένεται να ανακοινώσει αυτή τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει τη νομοθεσία. 

Υποχώρηση

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση Kan ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε την πρόθεσή του να σταματήσει τη νομοθεσία κατά τη διάρκεια συνάντησης το πρωί της Δευτέρας με τους αρχηγούς της ακροδεξιάς συμμαχίας με την οποία συγκυβερνά, ενώ αναμένεται να κάνει επίσημες ανακοινώσεις αργότερα μέσα στη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση επιχειρούσε να αλλάξει τον τρόπο που επιλέγονται οι δικαστές, ενώ υπονομευόταν η ισχύς του Ανώτατου Δικαστηρίου καθώς οι αποφάσεις του θα μπορούσαν να ανατραπούν από μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η απόφασή του έρχεται μετά από πρωτοφανείς διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα την Κυριακή για την απόλυση του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος επέκρινε τη μεταρρύθμιση. Επικριτική στάση όμως έχουν κρατήσει και άλλοι πολιτικοί, με προεξάρχοντα τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος προειδοποίησε ότι υπονομεύονται τα θεμέλια της δημοκρατίας του Ισραήλ με τη νομοθεσία αυτή.

Αντιδράσεις από ακροδεξιούς

Οι πρώτες αντιδράσεις στην απόφαση αυτή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την ακροδεξιά που κυβερνά, σύμφωνα με τα ισραηλινά Μέσα, μπορούν να χαρακτηριστούν αναμενόμενες. Η ακροδεξιά είναι τώρα αυτή που καλεί τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους, απειλώντας ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση. Ο ακροδεξιός φονταμενταλιστής υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, απειλεί να ανατρέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό ενώ ο βουλευτής και επικεφαλής της συνταγματικής επιτροπής της Κνεσέτ -και ένας εκ των εμπνευστών της δικαστικής μεταρρύθμισης- Σίμτσα Ρόθμαν κάλεσε τους δεξιούς υποστηρικτές της μεταρρύθμισης να κατέβουν στους δρόμους απέναντι στο «πάγωμα» της νομοθεσίας. «Δεν θα κλέψουν τις εκλογές μας!», έγραψε ο βουλευτής, σε ένα ξέσπασμα ρητορικής  βγαλμένης κατευθείαν από το τραμπικό εγχειρίδιο πολιτικής επικοινωνίας…

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Haaretz, ο υιός του πρωθυπουργού, Γιαΐρ Νετανιάχου, είναι υπέρ αυτής της κινητοποίησης. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, καλεί ανοιχτά τους «φίλους του στο Λικούντ» να κάνουν ανταρσία , να διώξουν το Νετανιάχου και να σχηματίσουν νέο συνασπισμό!

Κάλεσμα σε ενότητα

Άλλα κυβερνητικά στελέχη υιοθετούν μια πιο μετριοπαθή στάση και καλούν σε ενότητα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν, κατανοεί τη στάση του πρωθυπουργού και ότι δεν είχε καμία άλλη επιλογή παρά να σταματήσει τη νομοθεσία, ενώ καλεί τους συμμάχους να πείσουν τον Μπεν Γκβιρ να μη ρίξει την κυβέρνηση. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Νιρ Μπαρκάτ,  έκανε έκκληση στους κυβερνητικούς εταίρους «να ενωθούν πίσω από τον πρωθυπουργό», και να μη βγάλουν οι δεξιοί τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter