Ισραήλ: Ο Νετανιάχου θέτει σε εφαρμογή σχέδιο προσάρτησης της Δυτικής Όχθης

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου θέτει σε εφαρμογή σχέδιο προσάρτησης της Δυτικής Όχθης

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησε στην υλοποίηση σχεδίου προσάρτησης της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, στο πλαίσιο συμφωνίας με τους εταίρους του για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πληροφορίες ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε πως θα συντάξει και θα προωθήσει σχέδιο για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης που το Ισραήλ κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το οποίο εξασφάλισε αντίγραφο της συμφωνίας, «ο πρωθυπουργός (Νετανιάχου) θα ηγηθεί της διατύπωσης και προώθησης μιας πολιτικής με την οποία η κυριαρχία (του Ισραήλ) θα επεκταθεί στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», με τον όρο«Ιουδαία και Σαμάρεια» να χρησιμοποιείται σε ισραηλινά έγγραφα για να περιγράψει τη Δυτική Όχθη. Δε διευκρινίζεται ο χρόνος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει έκρηξη της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη και αντιδράσεις από μερίδα της διεθνούς κοινότητας.

Yπενθυμίζεται ότι μερικά λεπτά πριν από την παρέλευση της προθεσμίας που είχε στη διάθεσή του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι υπήρξε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμμαχίας υπό το κόμμα του, το Λικούντ, με τους εταίρους του, κόμματα υπερορθόδοξων εβραίων και της κοσμικής Ακροδεξιάς.

Οι εταίροι του εντολοδόχου πρωθυπουργού Νετανιάχου είναι γνωστοί και θα σχηματίσουν, σύμφωνα με αναλυτές, την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ: πρόκειται για τα υπερορθόδοξα κόμματα Σας και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, καθώς και τρεις παρατάξεις της άκρας δεξιάς, τον Θρησκευτικό Σιωνισμό του Μπεζαλέλ Σμότριτς, την Ιουδαϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και το Νόαμ του Αβί Μαόζ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το κόμμα του κ. Νετανιάχου, το Λικούντ, υπέγραψε συμφωνίες με τα κόμματα της άκρας δεξιάς, που συμπεριλαμβάνουν κατανομή χαρτοφυλακίων, όπως αυτού του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας στον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, την ευθύνη για τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στον Μπεζαλέλ Σμότριτς, κι ένα υπουργείο για τον Αριέ Ντερί, τον ηγέτη του Σας.

Διαβάστε επίσης:

Ο Νετανιάχου σχημάτισε την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter