Ισραήλ: Ο «σιωπηλός» εποικισμός της κοινότητας των Βεδουίνων της Δυτικής Όχθης

Ισραήλ: Ο «σιωπηλός» εποικισμός της κοινότητας των Βεδουίνων της Δυτικής Όχθης

Με τον πόλεμο μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Χαμάς να μαίνεται και όσο ο πλανήτης κοιτάει προς τη Γάζα, οι ισραηλινοί έποικοι της Δυτικής Όχθης βρήκαν την ευκαιρία να αρπάξουν τα σπίτια από Βεδουίνους, επιδεινώνοντας την στεγαστική κρίση για τους κατοίκους μη ισραηλινής καταγωγής.

Το βάντι αλ Σικ είναι ένα από τα παλαιστινιακά χωριά Βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που εκκενώθηκε βίαια, σε ένα νέο κύμα βίας που έχουν εξαπολύσει οι έποικοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα.

Βαριά οπλισμένοι Ισραηλινοί από παράνομους οικισμούς επιτίθενται σε αυτές τις κοινότητες σε καθημερινή βάση – συγκεντρωμένες, οργανωμένες επιθέσεις που γίνονται ανεμπόδιστα και μερικές φορές με τη βοήθεια των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με μάρτυρες. Ενώ αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια, έχει αυξηθεί σε ένταση και συχνότητα καθώς ο κόσμος κοιτάζει αλλού, εστιάζοντας στη φρίκη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

Αυξανόμενοι εκτοπισμοί

Ένα τμήμα 20 χιλιομέτρων ανατολικά της Ραμάλα εκκαθαρίζεται από σχεδόν όλους τους Παλαιστίνιους, ωθώντας μια ήδη δύσκολη κατάσταση ασφαλείας για τους Βεδουίνους σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές σε οριακό σημείο.

Στην περιοχή Γ – ένα τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης υπό ισραηλινή ασφάλεια και πολιτικό έλεγχο – έχουν εκτοπιστεί βίαια περίπου 545 Παλαιστίνιοι από τουλάχιστον 13 κοινότητες από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κοινοπραξία Προστασίας της Δυτικής Όχθης (WBPC) και την ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din.

Η περιοχή προορίζεται να τεθεί υπό διαπραγμάτευση σε μελλοντικές συνομιλίες, σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο, που υπεγράφη από το Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) το 1993.Η βία εκτείνεται στην περιοχή Γ, συμπεριλαμβανομένων των λόφων της Νότιας Χεβρώνας, της περιοχής ανατολικά της Ραμάλα προς την Ιεριχώ, της κοιλάδας του Ιορδάνη και της Ναμπλούς.

Μάρτυρες και συντονιστές ανθρωπιστικής βοήθειας λένε ότι περισσότερες κοινότητες φεύγουν ή έχουν αρχίσει να διαλύουν τα χωριά τους και να φεύγουν για την Περιοχή Β, αντί να έχουν την ίδια μοίρα με το βάντι αλ Σικ, το πρώτο χωριό που ερημώθηκε πλήρως από εποίκους από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir μοιράζει ακόμη περισσότερα όπλα σε καλά οπλισμένους Ισραηλινούς εποίκους από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στις 7 Οκτωβρίου.

Κακοί οιωνοί

Το βάντι αλ Σικ, ένα χωριό με 187 Βεδουίνους – τα σπίτια του είναι μόλις περισσότερα από παράγκες σκαρφαλωμένα σε σκληρό βραχώδες έδαφος, βρίσκεται στα άγονα βουνά ανατολικά της Ραμάλα, τα οποία κατοικούνται από Παλαιστίνιους βοσκούς εδώ και δεκαετίες.

Το κοντινό Έιν Σαμίγια ήταν το πρώτο που εκκενώθηκε πλήρως από τη βία των εποίκων νωρίτερα αυτό το έτος και, μαζί με τα πρόσφατα εκτοπισμένα χωριά αλ Μπάκα και Ρας αλ Τιν, ήταν οι πρόδρομοι για το αλ Σικ. Μερικές οικογένειες είχαν εγκαταλείψει το βάντι αλ Σικ νωρίτερα μέσα στο έτος για να αναζητήσουν ασφάλεια από επιθέσεις εποίκων εναντίον τους, την περιουσία τους και ακόμη και το σχολείο τους. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter