Ισραήλ: Οργή μετά την επίσκεψη ακροδεξιού υπουργού στο τέμενος Άλ-Άκσα

Ισραήλ: Οργή μετά την επίσκεψη ακροδεξιού υπουργού στο τέμενος Άλ-Άκσα
I

Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των Παλαιστινίων αλλά και την καταδίκη ξένων χωρών έχει προκαλέσει η επίσκεψη του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Ο Μπεν Γκβιρ, υπέρμαχος της υιοθέτησης μιας πιο σκληρής γραμμής έναντι των Παλαιστινίων, στην πρώτη του δημόσια κίνηση ως υπουργός, από τότε που ορκίστηκε η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, περπάτησε το πρωΐ της Τρίτης γύρω από τον ιερό τόπο, που αποτελεί το πλέον ιερό μέρος στον Ιουδαϊσμό και το τρίτο ιερότερο στο Ισλάμ, περικυκλωμένος από την αστυνομία.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ απόπειρα να μετατραπεί το τέμενος Αλ-Άκσα «σε εβραϊκό ναό». Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Στάγεχ ζήτησε από τους Παλαιστίνιους «να αντισταθούν στις επιδρομές στο τέμενος Αλ-Άκσα».

«Το Όρος του Ναού είναι ανοικτό για όλους», έγραψε στο Twitter ο Μπεν Γκβιρ. «Η κυβέρνησή μας δεν θα υποκύψει στις απειλές της Χαμάς», δήλωσε ο Μπεν Γκβιρ, αφού το ένοπλο παλαιστινιακό κίνημα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας είχε χαρακτηρίσει την πρόθεσή του να μεταβεί στην Πλατεία «προμήνυμα μιας κλιμάκωσης στην περιοχή».

Από πλευράς του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τον Ισραηλινό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας για τις «προκλητικές ενέργειες κατά του τεμένους Αλ-Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Και η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τις «προκλητικές ενέργειες» Ισραηλινού αξιωματούχου. Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως «εκφράζει την καταδίκη από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας της προκλητικής ενέργειας Ισραηλινού αξιωματούχου, ο οποίος εφόρμησε στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα». Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που το 2020 υπέγραψαν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, καταδίκασαν επίσης την «έφοδο» του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Πηγή: Dawn, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter