Ισραήλ: Περνάει νομοσχέδιο που αφαιρεί την υπηκοότητα Παλαιστίνιων «τρομοκρατών»

Ισραήλ: Περνάει νομοσχέδιο που αφαιρεί την υπηκοότητα Παλαιστίνιων «τρομοκρατών»

Επιδεικνύοντας σπάνια ομοθυμία, οι βουλευτές της Κνεσέτ ενέκριναν τη Δευτέρα στην πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που προβλέπει να αφαιρεί την ισραηλινή υπηκοότητα από Παλαιστίνιους που έχουν διαπράξει «τρομοκρατικές πράξεις», με την οικονομική υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Η ψηφοφορία έρχεται εν μέσω εκρηκτικού κλίματος καθώς την εβδομάδα που πέρασε, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη εννιά Παλαιστίνιους, ενώ μερικές μέρες αργότερα Παλαιστίνιος σκότωσε σε συναγωγή επτά άτομα. Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 35 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά. Το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους 89-8 (συνολικά η Κνεσέτ έχει 120 έδρες), σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, ενώ πέρασε το προκαταρκτικό στάδιο επεξεργασίας στα μέσα Ιανουαρίου με την υποστήριξη αντιπολιτευόμενων βουλευτών.

Η πρόταση για το νομοσχέδιο έγινε από το κυρίαρχο κόμμα του ακροδεξιού, φανατικά θρησκευόμενου, κυβερνητικού συνασπισμού, το Likud του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού. Το νομοσχέδιο θα περάσει τώρα σε περαιτέρω διαβουλεύσεις από τη Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών.

Το νομοσχέδιο ισχύει τόσο για ισραηλινούς πολίτες όσο και για μόνιμους κατοίκους που φυλακίζονται μετά από καταδίκη για τρομοκρατία. Η Παλαιστινιακή Αρχή καταβάλλει τακτικά επιδόματα σε καταδικασμένους για τρομοκρατία και το ίδιο ισχύει επίσης για όσους λαμβάνουν πληρωμές που γίνονται για λογαριασμό της ΠΑ από άλλους οργανισμούς.

Αντιδράσεις

Ο βουλευτής Οφέρ Κασίφ, ο μόνος Εβραίος βουλευτής στο κατά τα άλλα αραβικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Hadash-Ta’al είπε ότι το νομοσχέδιο ήταν «ρατσιστικό από τις ρίζες του», καθώς δεν υπήρξε ποτέ πρόταση άρνησης της υπηκοότητας σε Εβραίους τρομοκράτες.

Επίσης, το Νομικό Κέντρο Adalah για τα αραβικά δικαιώματα στο Ισραήλ ανέφερε σε μια δήλωση ότι «η ανάκληση της ιθαγένειας και της μόνιμης διαμονής παραβιάζει τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Μηδενική ανοχή

Οι επεξηγηματικές σημειώσεις για τη νομοθεσία αναφέρουν ότι «είναι αδιανόητο πολίτες και κάτοικοι του Ισραήλ που όχι μόνο πρόδωσαν το ισραηλινό κράτος και την κοινωνία, αλλά συμφώνησαν να λάβουν αμοιβή από την Παλαιστινιακή Αρχή ως ανταμοιβή για την εκτέλεση της τρομοκρατικής πράξης και να συνεχίσουν να επωφελούνται από αυτό, να εξακολουθούν να έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα ή άδεια διαμονής».

Το νομοσχέδιο προσθέτει ότι όποιος διαπράττει τρομοκρατική ενέργεια ή οποιοδήποτε άλλο αδίκημα που «βλάπτει σοβαρά το Κράτος του Ισραήλ» και στη συνέχεια αποδέχεται ανταμοιβή για αυτό από την Παλαιστινιακή Αρχή «μαρτυρά ότι παραιτείται από την ιδιότητά του ως πολίτη ή κάτοικος».

Όσοι στερούνται την ιθαγένεια ή τη διαμονή τους θα μεταφερθούν στο έδαφος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη ή τη Λωρίδα της Γάζας στο τέλος της ποινής φυλάκισής τους, με την υπόθεση ότι οποιοσδήποτε πληρώνεται από την Παλαιστινιακή Αρχή δικαιούται ένα καθεστώς στην επικράτειά της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter