Ισραήλ: «Πρόβα» εξουσίας για ακροδεξιό σχηματισμό με… μπροστάρη Νετανιάχου

Ισραήλ: «Πρόβα» εξουσίας για ακροδεξιό σχηματισμό με… μπροστάρη Νετανιάχου

Μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, οι συζητήσεις του νικητή Νετανιάχου συνεχίζονται με τους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους. Τη Δευτέρα, σε μια ανεπίσημη συνάντηση στο Τελ Αβίβ, ο δεξιός πολιτικός εξερεύνησε την πιθανότητα συνεργασίας με τον ακραία φανατικό Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, παρόλο που –όπως σημειώνουν Μέσα της Μέσης Ανατολής- δεν ήθελε καν να φωτογραφηθεί μαζί του προεκλογικά.

«Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα», είπε ο Μπεν-Γκβιρ μετά το ραντεβού με το Νετανιάχου, ενώ συμπλήρωσε ότι «είμαστε καθ’οδόν στο να σχηματίσουμε μια εντελώς δεξιά κυβέρνηση, που θα κοιτάει τους πολίτες στα μάτια, μερικοί εκ των οποίων φοβούνται να κυκλοφορήσουν στο Νεγκέφ και τη Γαλιλαία, να τους ξαναδώσουμε την ασφάλειά τους».

Τα Μέσα του Ισραήλ αναφέρουν ότι ο Μπεν-Γκβιρ ζήτησε από το Νετανιάχου το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας, με εκτεταμένες εξουσίες που θα περιλαμβάνουν την διοίκηση της Αστυνομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την δημόσια ισραηλινή τηλεόραση την Κυριακή, ο Μπεν-Γκβιρ θέλει επίσης έλεγχο επί του σχολικού προγραμματισμού ώστε να αλλάξει η κοσμική αντίληψη των μαθημάτων και να προωθήσει την εβραϊκή ιστορία και κληρονομιά. Επίσης, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής θα προσπαθήσει να επιβάλει σκληρότερες συνθήκες στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους, τους οποίους θεωρεί «τρομοκράτες».

Ο Μπεν-Γκβιρ δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός. Ζει ως έποικος σε παράνομο οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική όχθη, ενώ θεωρείται φανατικός ιουδαϊστής. Είχε ενταχθεί από νεαρή ηλικία στην οργάνωση του αμερικανού ραβίνου Μέιρ Καχάνε, ο οποίος υποστήριζε την απέλαση όλων των Παλαιστινίων. Ο Μπεν-Γκβιρ έχει καταδικαστεί για υποκίνηση ρατσισμού και καταστροφή περιουσίας αφού έχει συμμετάσχει σε κατεδαφίσεις κατοικιών Παλαιστινίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter