Γάζα: Σάλος για τον Ισραηλινό υπουργό και τα περί «οικειοθελούς μετανάστευσης των Παλαιστινίων»

Σφοδρές αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα από τον ακροδεξιό υπουργό Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος έγραψε στο Χ, πρώην Twitter, ότι «η οικειοθελής μετανάστευση και η απορρόφηση των Αράβων της Γάζας στις χώρες του κόσμου είναι μια ανθρωπιστική λύση που θα δώσει τέλος στα δεινά των Εβραίων και των Αράβων».

Άμεση ήταν η αντίδραση. Αναφερόμενος στο σχόλιο του Σμότριτς, ο Μουσταφά Μπαργκούτι, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, σημείωσε ότι ο ακροδεξιός υπουργός «αποκάλυψε την πραγματική πολιτική και τις προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης».

«Ο ίδιος ο Νετανιάχου ανέφερε στην αρχή του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα ότι όλοι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να φύγουν από τα σπίτια τους. Η εθνοκάθαρση είναι έγκλημα πολέμου και γίνεται βομβαρδίζοντας έναν απροστάτευτο άμαχο πληθυσμό», συμπλήρωσε.

Τη Δευτέρα, οι βουλευτές Ντάνι Ντάνον, πρώην πρεσβευτής στον ΟΗΕ, και ο Ραμ Μπεν-Μπαράκ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Μοσάντ, δημοσίευσαν ένα σχόλιο στη Wall Street Journal προτείνοντας να μετακινηθούν ορισμένοι άνθρωποι της Γάζας σε χώρες που θα τους δεχτούν.
Τον Μάρτιο, ο Σμότριτς έγινε και πάλι το επίκεντρο της κριτικής αφού ισχυρίστηκε ότι ο παλαιστινιακός λαός είναι «μια εφεύρεση» του περασμένου αιώνα, με τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να κατακρίνουν τα σχόλιά του ως απόδειξη της «ρατσιστικής» προοπτικής της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ισραήλ.