Ισραήλ: Στη δίνη της αμφισβήτησης ο Νετανιάχου – «Οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται»

Ισραήλ: Στη δίνη της αμφισβήτησης ο Νετανιάχου – «Οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται»

Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης σκέφτονται να παραιτηθούν, ώστε να πιέσουν για να οδηγηθεί στην έξοδο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει οι φωνές που καλούν τον ισραηλινό πρωθυπουργό να αποχωρήσει για την αδυναμία που επέδειξε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της επίθεσης της Χαμάς.

Πρώην Ισραηλινοί στρατιωτικοί, πολιτικοί και αξιωματούχοι πληροφοριών εξέφρασαν αμφιβολίες για τον Νετανιάχου, καθώς μαίνεται η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας για την αποτυχία που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1.400 Ισραηλινών.

«Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τον Νετανιάχου»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ περιέγραψε την τρομοκρατική επίθεση ως «το πιο σοβαρό πλήγμα που έχει υποστεί το Ισραήλ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα». Μιλώντας στον Observer, ο Μπαράκ δήλωσε ότι: «Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τον Νετανιάχου να ηγηθεί όταν βρίσκεται κάτω από το βάρος ενός τόσο καταστροφικού γεγονότος που μόλις συνέβη υπό τη θητεία του».

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για αμέλεια και αποτυχία σε πολλά επίπεδα. Ήταν μια αποτυχία της νοημοσύνης μας να παρακολουθήσουμε τις προετοιμασίες που έγιναν τον περασμένο χρόνο, ίσως και περισσότερο», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός. «Δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις επί τόπου τι πραγματικά συνέβη, αλλά, σίγουρα, το κοινό έχασε την εμπιστοσύνη του, τόσο στον στρατό όσο και στην πολιτική ηγεσία».

Άλλες φωνές

Επίσης, ένας πρώην αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινού στρατού σημείωσε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να «παραιτηθεί τώρα», ενώ ένας πρώην αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών περιέγραψε την κυβέρνηση ως «δυσλειτουργική».

Οι παρεμβάσεις γίνονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στο Ισραήλ για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απελευθερώσει μερικούς από τους 200 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα. Ορισμένες οικογένειες όσων κρατούνται όμηροι παρακάλεσαν την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πριν εισβάλουν στη Γάζα, ενώ άλλες είπαν ότι μόνο μια άμεση στρατιωτική επιχείρηση για την καταστροφή της ηγεσίας της Χαμάς μπορεί να δώσει λύση, ακόμα κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ομήρων.

Δημόσια απολογία

Οι υπουργοί της κυβέρνησης, ένας εκ των οποίων και ο ακροδεξιός φονταμενταλιστής υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, των αρχηγών Άμυνας συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του ισραηλινού στρατού Χέρτσι Χαλεβί και του Ρόνεν Μπαρ, ο οποίος ηγείται της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Shin Bet, ζήτησαν όλοι συγγνώμη για την αποτυχία της ισραηλινής κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες της μετά την επίθεση. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 80% των Ισραηλινών θέλουν ο Νετανιάχου να αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχίες που επέτρεψαν την εισβολή της Χαμάς. Σε μια ξεχωριστή δημοσκόπηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το 56% είπε ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να παραιτηθεί μετά το τέλος του πολέμου.

Ο αντιστράτηγος Νταν Χαλούτζ, πρώην αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού και διοικητής της ισραηλινής αεροπορίας, που αντιτάχθηκε στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις του Νετανιάχου, είπε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός είναι απίθανο να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter