Ισραήλ: Στον ακροδεξιό Μπεν-Γκβιρ δίνει το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Στον ακροδεξιό Μπεν-Γκβιρ δίνει το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας ο Νετανιάχου

Ο ακροδεξιός φανατικός ιουδαϊστής Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την ανάδειξη του σε ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων, παίρνοντας το σημαντικό υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας. Το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ ρέπει σε πιο μισαλλόδοξες ατραπούς, ενώ υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για επιδείνωση των σχέσεων με τους Παλαιστίνιους, αφού ο Μπεν-Γκβιρ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν την απέλασή τους από τη χώρα.

Ακροδεξιές συμμαχίες

Ο Μπινιαμίν Νετανιάχου στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στην Κνεσέτ, κι έτσι χρειάζεται να κάνει μια σειρά από συμφωνίες με μικρότερα κόμματα για να μπορεί να περάσει την ατζέντα του ευκολότερα. Ένα από αυτά είναι και το ακροδεξιό κόμμα του Μπεν-Γκβιρ, Εβραϊκή Δύναμη, που χαρακτηρίζεται από εθνικιστικά και ακραία θρησκευτικά στοιχεία και με το οποίο ήρθε σε συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.

Οι διαπραγματεύσεις με άλλους τρεις πιθανούς ακροδεξιούς και υπερορθόδοξους εταίρους του συνασπισμού συνεχίζονται. Εάν πετύχουν, ο Νετανιάχου θα επιστρέψει στο γραφείο του πρωθυπουργού και θα προεδρεύσει σε μια από τις πιο δεξιές και θρησκευτικά φανατικές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ.

Ανησυχίες για το παλαιστινιακό

Η ανάθεση ενός τόσο ευαίσθητου ρόλου στον Μπεν-Γκβιρ εγείρει ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Μπεν-Γκβιρ και οι σύμμαχοί του ελπίζουν να χορηγήσουν ασυλία σε Ισραηλινούς στρατιώτες που πυροβολούν εναντίον Παλαιστινίων, ενώ θέλουν να απελάσουν αντίπαλους βουλευτές και να επιβάλλουν τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που καταδικάστηκαν για επιθέσεις εναντίον Εβραίων.

Ως μέρος της συμφωνίας του συνασπισμού, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θα μετονομαστεί σε υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας και θα του δοθούν διευρυμένες εξουσίες, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του κόμματος του Νετανιάχου, Λικούντ. Ως επικεφαλής του υπουργείου, ο Μπεν-Γκβιρ θα επιβλέπει την αστυνομία και την παραστρατιωτική συνοριοφυλακή που επιχειρεί μαζί με ισραηλινούς στρατιώτες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Διαπραγματεύσεις για το υπουργείο Οικονομικών

Ο Μπεν-Γκβιρ εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2021, μετά τη συγχώνευση του κόμματός του με το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού. Ο στενότερος πολιτικός σύμμαχος του Μπεν-Γκβιρ, ο ηγέτης του Θρησκευτικού Σιωνισμού, Μπεζαλέλ Σμότριτς, διεξάγει χωριστές διαπραγματεύσεις με το Λικούντ, το οποίο αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές. Ο Νετανιάχου αρνήθηκε ορισμένα από τα αιτήματα, όπως ο Σμότριτς να πάρει το υπουργείο Άμυνας. Οι συνομιλίες τώρα επικεντρώνονται στους όρους υπό τους οποίους ο Σμότριτς θα γίνει υπουργός Οικονομικών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter