Ισραήλ: Θρησκευτικούς όρους θέτει ο σκληροπυρηνικός Μπεν – Γκβιρ για κυβερνητική συμφωνία

Ισραήλ: Θρησκευτικούς όρους θέτει ο σκληροπυρηνικός Μπεν – Γκβιρ για κυβερνητική συμφωνία

Ο σκληροπυρηνικός ιουδαϊστής Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ θέτει πρόσθετες απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης με το Νετανιάχου, δείχνοντας ότι οποιαδήποτε εκτελεστική αρχή προκύψει θα είναι από τις πιο συντηρητικές που έχει αναδείξει η χώρα.

Μόνο Ορθόδοξοι

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, ο αρχηγός του κόμματος Otzma Yehudit (Ιουδαϊκή Δύναμη) Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ απαιτεί να ανατραπεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αναγνωρίζει την αλλαγή πίστης σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του 1970 η οποία επιτρέπει την επιστροφή των Εβραίων της Διασποράς στο έδαφος του Ισραήλ.

Από το 1970, ο νόμος περί επιστροφής επιτρέπει σε πολίτες που θεωρούνται Εβραίοι όχι μόνο σύμφωνα με τον Ορθόδοξο νόμο αλλά και σε προσήλυτους από άλλα κινήματα του εβραϊσμού να επιστρέψουν στο κράτος του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι η αρχιραβινεία της χώρας δεν τα αναγνωρίζει. Ραβίνοι των κινημάτων αυτών έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για τον Μπεν-Γκβρι, χαρακτηρίζοντάς τον επικίνδυνο για τους Εβραίους, καθώς απειλεί τις λεπτές κλωστές που κρατούν δεμένη τη διασπορά με το Ισραήλ.

Θρησκευτικός φανατισμός

Η απαίτηση αυτή αντανακλά την σκληροπυρηνική θρησκευτική αδιαλλαξία των ορθόδοξων Εβραίων, που δεν αναγνωρίζουν οποιαδήποτε άλλο δόγμα από τη δικό τους. Αν η απαίτηση αυτή ικανοποιηθεί αναμένεται να αλλάξει ο νόμος για τη λεγόμενη «αλίγια», δηλαδή την επιστροφή των απανταχού Εβραίων στο Ισραήλ, πράγμα για το οποίο διαμαρτύρεται σημαντικό κομμάτι της εβραϊκής κοινότητας.

Σύμφωνα ισραηλινά Μέσα, ο Μπεν-Γκβιρ θέλει να δημιουργήσει μια κατάσταση στην οποία μόνο όσοι έχουν προσηλυτιστεί από ορθόδοξους ραβίνους θα δικαιούνται να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ σύμφωνα με το νόμο της επιστροφής. Επιπλέον, σύμφωνα με τις αναφορές, το κόμμα του διαμορφώνει μια κίνηση για να συντονίσει το αίτημα με τους άλλους εταίρους του συνασπισμού, οι οποίοι είναι όλοι Ορθόδοξοι: τα υπερορθόδοξα κόμματα Haredi, Ιουδαϊσμός Ενωμένης Τορά και Σας, καθώς και το Θρησκευτικό Σιωνιστικό κόμμα και το Νοάμ.

Η αντιδράσεις της Δύσης σε αυτή την έξαρση θρησκευτικού φανατισμού μπορεί να χαρακτηριστεί στην καλύτερη περίπτωση χλιαρή, με τις ΗΠΑ –όπου λειτουργεί ισχυρό εβραϊκό λόμπι- να μένουν σε ανεπίσημες δηλώσεις ότι δεν θα συνεργαστούν με τον Μπεν-Γκβιρ σε κανένα επίπεδο, αν αυτός λάβει υπουργική θέση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter