Ισραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο Αλ Σίφα – «Στην κεντρική πύλη υπάρχουν πολλά πτώματα» (Video)

Ισραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο Αλ Σίφα – «Στην κεντρική πύλη υπάρχουν πολλά πτώματα» (Video)

Αδειάζει η κλεψύδρα για την τύχη των ασθενών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας όπου οι μαρτυρίες αντικατοπτρίζουν τις δραματικές ώρες που βιώνουν.  Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μάρτυρες δήλωσαν ότι άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονταν σε απόσταση μέτρων από την πύλη της πολιορκημένης εγκατάστασης.

Στο μεταξύ, χειρουργός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιγράφει την κατάσταση που ζει: «Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχει νερό στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει φαγητό. Οι άνθρωποι θα πεθάνουν σε λίγες ώρες χωρίς λειτουργικούς αναπνευστήρες. Μπροστά στην κεντρική πύλη υπάρχουν πολλά πτώματα. Υπάρχουν επίσης τραυματισμένοι ασθενείς- δεν μπορούμε να τους φέρουμε μέσα».

«Ένας ελεύθερος σκοπευτής επιτέθηκε σε ασθενείς» Όταν στείλαμε ένα ασθενοφόρο να φέρει τους ασθενείς – λίγα μέτρα μακριά – και επιτέθηκαν στο ασθενοφόρο. Υπάρχουν τραυματίες γύρω από το νοσοκομείο που αναζητούν ιατρική περίθαλψη. Δεν μπορούμε να τους φέρουμε μέσα», είπε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι χιλιάδες και ίσως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι – ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι – μπορεί να βρίσκονται μέσα και να μην μπορούν να διαφύγουν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται κοντά, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, Γιουσέφ Αμπού Ρις, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι περίπου 20.000 εκτοπισμένοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.

Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινές δυνάμεις στον τομέα της Τουλκαρέμ, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο διευθυντής παλαιστινιακού νοσοκομείου.

Η ανταπόδοση του Ισραήλ είναι «εξίσου βαριά» με την επίθεση της Χαμάς, λέει ο Πρόεδρος της Βραζιλίας

Οι πέντε Παλαιστίνιοι, ηλικιών μεταξύ 21 και 29 ετών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ στην πόλη και σε καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίν Χαντέρ, διευθυντής του νοσοκομείου Θάμπετ, όπου διαπιστώθηκαν οι θάνατοί τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό προσφύγων έκαναν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις και ανάπτυξη ισχυρών ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν νεαρούς.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να επιβεβαιώσει στο AFP ότι διεξήγαγε επιχείρηση στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Δεν έκανε κανένα σχόλιο για τον απολογισμό των θυμάτων.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, ότι τα τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα UAV, ενώ τα υπόλοιπα δύο από πυρά στον καταυλισμό προσφύγων, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Την Πέμπτη, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 14 θανάτους στην Τζενίν, σε τομέα της βόρειας Δυτικής Όχθης όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη· επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επιδρομή εκεί από το 2005, τη χρονιά που ο ΟΗΕ άρχισε να καταμετρά τους θανάτους σε ισραηλινές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιχειρήσεις του αποτελούν αντίδραση στη «μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967: κάνει λόγο για «πάνω από 550 απόπειρες επίθεσης από την έναρξη του πολέμου» με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 180 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων, κατά τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

Άλλοι 500 αλλοδαποί επιτράπηκε να περάσουν στην Αίγυπτο από τη Λωρίδα της Γάζας

Πάνω από 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων κατάφεραν να φύγουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας χθες Δευτέρα και να περάσουν στο έδαφος της Αιγύπτου μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, γνωστοποίησαν οι αρχές στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο κατάλογος των ανθρώπων που μπόρεσαν να φύγουν συμπεριλαμβάνει υπηκόους Ισπανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, ΗΠΑ, Μαρόκου, Ιορδανίας και Ρωσίας, μεταξύ άλλων.

Μικρός αριθμός τραυματισμένων Παλαιστίνιων επετράπη επίσης να διακομιστεί στην Αίγυπτο.

Στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας δεν επιτρέπεται να φύγουν. Ο στρατός του Ισραήλ έχει αποκλείσει τις υπόλοιπες διελεύσεις. Η Ράφα είναι το μοναδικό πέρασμα από όπου εξακολουθεί να φεύγει κόσμος από τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter