Ισραηλινοί ωτακουστές με ένσημα του ΕΦΚΑ

Ισραηλινοί ωτακουστές με ένσημα του ΕΦΚΑ

Δηλωμένοι σε επίσημους πίνακες προσωπικού οι πράκτορες που έκαναν παρακολουθήσεις για χάρη του Μητσοτάκη

Στην αποκάλυψη αδιαμφισβήτητων στοιχείων που αποδεικνύουν την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών ξένων δυνάμεων στη φάμπρικα παρακολουθήσεων που είχε στηθεί από κοινού με την ΕΥΠ, πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωράει σήμερα το Documento.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento τον Νοέμβριο του 2022, εν μέσω της θύελλας που προκαλούσε η δημοσίευση των αρχικών λιστών των παρακολουθούμενων υπουργών, επιχειρηματιών και ατόμων του κλειστού κύκλου του πρωθυπουργού, τα πρόσωπα που κρύβονταν πίσω από το υπερσύγχρονο κακόβουλο σύστημα Predator ήταν επίλεκτα πρώην στελέχη των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού.

Σήμερα το Documento είναι σε θέση να αποκαλύψει τους επίσημους πίνακες προσωπικού της εταιρείας Intellexa που εμπορευόταν το Predator, στους οποίους αναφέρονται ρητά ως εργαζόμενοί της έξι πρόσωπα ισραηλινής καταγωγής που είχαν μετεγκατασταθεί στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Δύο από αυτούς ήταν αποδεδειγμένα πράκτορες της UNIT 81.

Τα οκτώ «αυτιά» και ο «σταρ» πρόεδρος

Τα ονόματα των Ισραηλινών που εμφανίζονται στους πίνακες του προσωπικού της Intellexa είναι οκτώ και σίγουρα δεν είναι καθόλου «τυχαία».

Η Intellexa είναι η εταιρεία που ίδρυσε ο Ισραηλινός –πλέον διαβόητος– Ταλ Ντίλιαν. Ο άνθρωπος που αυτοδιαφημιζόταν στο περιοδικό «Forbes» για τα περίτεχνα τεχνολογικά gadgets δεν ήταν απλώς ένας «τηλεπλασιέ» ακριβών παιχνιδιών για αυταρχικούς ηγέτες. Ο Ντίλιαν υπήρξε μέλος της επίλεκτης και μυστικής ομάδας πολέμου Sayeret Matkal. Στην ίδια ομάδα υπηρέτησαν οι πρωθυπουργοί του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μετά τη Sayeret Matkal ο Ντίλιαν υπηρέτησε στη μονάδα UNIT 81. Πρόκειται για μυστικό τμήμα τεχνολογίας και ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων του ισραηλινού στρατού που κύριο στόχο έχει τους εκβιασμούς πολιτικών προσώπων μέσω ευαίσθητων δεδομένων και προσωπικών μυστικών.

Στα έγγραφα που αποκαλύπτουμε δεν εμφανίζεται φυσικά το όνομα του Ντίλιαν, αλλά περιλαμβάνεται εκείνο της πρώην συζύγου του Σάρας-Αλεξάνδρας Χάμου με τις ιδιότητες της διαχειρίστριας και νόμιμης εκπροσώπου της Intellexa.

Για την οργάνωση της επιχειρησιακής λειτουργίας του συστήματος Predator φτάνουν στην Ελλάδα το 2020 ο Μπαρ Λαβί Γιαρντέν (Bar Lavi Yarden) και τον Ιούλιο του 2021 ο Ερέζ Οφίρ (Erez Offir), ο οποίος είναι πρώην λοχαγός της UNIT 81 του ισραηλινού στρατού. Νωρίτερα είχαν έρθει από τη μητρική εταιρεία οι Εϊνάτ Σεμάνα (Einat Semana) και Ιταΐ Ρούντι (Itai Rudi) με στόχο να εντοπίσουν και να «στρατολογήσουν» το απαραίτητο προσωπικό.

Οπως αποδεικνύουν τα έγγραφα που δημοσιεύουμε σήμερα, για την Intellexa εργάζονται οι ισραηλινής καταγωγής Νόρικ Οφέρ (Norich Ofer), Χαγιότ Ρόι (Hayot Roey), Βεϊνέρ Αμίρ Χέι (Veiner Amir Hay), Εϊτάν Σμουέλ Χετζρόνι (Eitan Shmuel Hetzroni). Ο πυρήνας της Intellexa περιλαμβάνει επίσης δώδεκα Ελληνες, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και μια Ελληνίδα αλβανικής καταγωγής (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας).

Μάλιστα μετά τις αποκαλύψεις του Documento, οι «New York Times» επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες σημειώνοντας πως «σύμφωνα με εμπιστευτικά εργοδοτικά στοιχεία που είδαν οι “Times” αλλά και από προφίλ στο LinkedIn η εταιρεία προσέλαβε τουλάχιστον 8 Ισραηλινούς, αρκετοί από τους οποίους είχαν υπόβαθρο στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας».

Ο ΕΦΚΑ επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις

Το Documento αποκαλύπτει σήμερα ότι τουλάχιστον έξι Ισραηλινοί εργάζονταν στην κατά τα άλλα ανέλεγκτη Intellexa με απόλυτη νομιμότητα, αφού είχε γίνει κανονική πρόσληψη με ένσημα, ωράρια και υψηλότατο ωρομίσθιο.

Οπως προκύπτει από τους επίσημους πίνακες προσωπικού που έχουν κατατεθεί το 2021 στον ΕΦΚΑ, όλοι οι Ισραηλινοί είχαν προσληφθεί με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, αορίστου χρόνου και παχυλούς μισθούς που ξεπερνούσαν ακόμη και τις 9.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά).

Σημειώνεται ότι, όπως φαίνεται και στα έγγραφα που φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, τα πέντε από τα έξι άτομα βρίσκονται καταγεγραμμένα στον πίνακα προσωπικού, ενώ το έκτο, ο Εϊτάν Σμουέλ Χετζρόνι, καταγράφεται σε συμπληρωματικό πίνακα.

Τα στοιχεία που αγνoούσαν επιδεικτικά οι αρχές

Η επιβεβαίωση των αποκαλύψεων που είχε κάνει το Documento ήδη από τον Νοέμβριο του 2022, με νέες έγγραφες αποδείξεις, εκθέτει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές αρχές, αφού πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία Intellexa που ασχολούνταν ενεργά με συστήματα κυβερνοασφάλειας είχε δηλώσει επισήμως στον κρατικό μηχανισμό τα ονόματα τουλάχιστον έξι εργαζομένων που είχαν άμεση σύνδεση με μυστικές υπηρεσίες ξένης χώρας, η οποία μάλιστα έχει και συνεχώς αυξανόμενη διασύνδεση με την Ελλάδα σε επιχειρηματικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Οι αρχές δηλαδή είχαν στη διάθεσή τους όλα εκείνα τα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν μια εις βάθος έρευνα για τον σκιώδη ρόλο της Intellexa, όμως επέλεξαν να τα αγνοήσουν.

Οι δύο «αόρατοι» της Intellexa

Την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική ιστοσελίδα Inside Story μαζί με το βορειομακεδονικό Investigative Reporting Lab (IRL) αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός ακόμη υψηλόβαθμου πρώην στελέχους του ισραηλινού στρατού, που όχι μόνο έπαιζε ρόλο εντός της Intellexa, αλλά φαίνεται ότι αποτελούσε και σύνδεσμο μεταξύ της εταιρείας, του Μεγάρου Μαξίμου και της ΕΥΠ.

Πρόκειται για τον Νιρ Μπεν Μοσέ, το όνομα του οποίου εμφανίζεται ως συντάκτη ηλεκτρονικών σχολίων και διορθώσεων σε έγγραφο που είχε συνταχθεί ως προσχέδιο συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της ΕΥΠ και της υπηρεσίας παρακολουθήσεων της Βόρειας Μακεδονίας με τα αρχικά ΟΤΑ. Το συγκεκριμένο προσχέδιο με την «επιμέλεια» του Νιρ Μπεν Μοσέ της Intellexa κοινοποιήθηκε και στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο δεν προχώρησε ποτέ η υπογραφή του ανάμεσα σε ΕΥΠ και ΟΤΑ, καθώς στο μεταξύ ξέσπασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρουν το Inside Story και το IRL, το 2015 ο Μπεν Μοσέ τοποθετήθηκε επικεφαλής της ειδικής μονάδας Malmab, υπεύθυνης για την ασφάλεια του υπουργείου Αμυνας, των ισραηλινών βιομηχανιών όπλων και των φορέων παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής. Συχνά περιγράφεται ως η τέταρτη υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ (μετά τη Σιν Μπετ, τη Μοσάντ και τις μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού). Μάλιστα, η «μεταγραφή» του Μπεν Μοσέ στην Intellexa θεωρήθηκε τόσο σοβαρή που σχολιάστηκε από ισραηλινά ΜΜΕ. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ έγραφαν ότι «η μετακίνηση του Νιρ Μπεν Μοσέ στο πλευρό του Ταλ Ντίλιαν “είναι νόμιμη αλλά βρομάει. Είναι κόσερ αλλά παρουσιάζει ορισμένα ηθικά ζητήματα”».

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει επίσης τον ισραηλινής καταγωγής Ρότεμ Φάρκας, ο οποίος είναι συνιδρυτής της βορειομακεδονικής Cytrox, που δημιούργησε το λογισμικό Predator. Η Cytrox, που είχε χρηματοδοτηθεί αρχικά με κρατικά κονδύλια του Ισραήλ, εξαγοράστηκε από την Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, με τον Φάρκας να παραμένει στο δυναμικό του ομίλου και να μετακομίζει στην Αθήνα.

Τα ονόματα των Νιρ Μπεν Μοσέ και Ρότεμ Φάρκας πάντως δεν εμφανίζονται στους πίνακες προσωπικού που δημοσιεύει σήμερα το Documento.

Συνεπώς αν στους έξι Ισραηλινούς, οι οποίοι επιβεβαιώνονται μέσω των εγγράφων που αποκαλύπτει σήμερα το Documento, και τους δύο που ήταν επιφορτισμένοι με τη στρατολόγηση υπαλλήλων, προσθέσουμε τον ιδιοκτήτη της Intellexa Ταλ Ντίλιαν, αλλά και τα δύο πρόσωπα του ρεπορτάζ του Inside Story φτάνουμε αισίως τα έντεκα άτομα που συνδέονται ταυτόχρονα με το Predator και μια ξένη δύναμη.

Η ελληνική κυβέρνηση διά των εκπροσώπων της, των αρμόδιων υπουργών, αλλά και διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη έχει αρνηθεί με σχεδόν μονότονο αλλά ιδιαίτερα ενοχικό τρόπο τις δεκάδες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έχουν επισημάνει πέραν πάσης αμφιβολίας την τριγωνική σχέση Μαξίμου – ΕΥΠ – Intellexa (Predator).

Κάθε διάψευση συνοδεύεται από επαναβεβαίωση των καταγγελιών, κυβερνητική αναδίπλωση και τελικά δραπέτευση μέσω του «απορρήτου» και της «εν εξελίξει έρευνας». Αλλωστε οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει είναι τόσο πολλές ώστε να μπορεί μόλις τελειώνει μία να επικαλείται τις υπόλοιπες.

Πλέον η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει πώς γίνεται κάτω από τη μύτη των αρχών να έρχονται και να εγκαθίστανται καμιά δεκαριά πρώην πράκτορες ξένης δύναμης με συμφέροντα στην Ελλάδα, να στήνουν μια από τις ισχυρότερες εγκαταστάσεις παρακολουθήσεων στη νότια Ευρώπη, να εργάζονται νόμιμα στην εταιρεία ενός προσώπου που έχει παρουσιάσει δημοσίως την «πραμάτεια του», ενώ η φίλη και σύμμαχος Κύπρος τον έχει διώξει κακήν κακώς από την επικράτειά της όταν διαπίστωσε τον ρόλο του, και οι ελληνικές αρχές να τους αφήνουν στην ησυχία τους χωρίς τον παραμικρό επιτόπιο έλεγχο.

Είναι αποτέλεσμα απλής γραφειοκρατικής ανικανότητας ή σκοτεινών διαπλεκόμενων συμφερόντων μεταξύ κρατικών υπηρεσιών, ιδιωτικών συμφερόντων και της εμμονής ενός πρωθυπουργού στην ολοκληρωτική του κυριαρχία και στον απόλυτο έλεγχο;

Επιβεβαιώνονται οι λίστες των παρακολουθούμενων που αποκάλυψε το Documento

 

92 πολίτες και εταιρείες ενημερώθηκαν από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για απόπειρες επιμόλυνσης

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η είδηση ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) ανακοίνωσε την έρευνά της για τη χρήση του Predator κατέκλυσε τα δημοσιογραφικά γραφεία.

Στην ανακοίνωσή της η αρχή τονίζει ότι η έρευνα εντόπισε πάνω από 350 SMS που σχετίζονται με απόπειρες επιμόλυνσης κινητών με το Predator. Από αυτά, πάνω από 220 περιείχαν παραπλανητικό link που οδηγούσε τα θύματα σε σελίδες που εγκαθιστούσαν το Predator στο κινητό τους, ενώ η αρχή έχει ήδη αποστείλει αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών οι οποίοι έλαβαν μήνυμα SMS με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι αυτοί οι 92 τηλεφωνικοί αριθμοί ταυτίζονται εν πολλοίς με τα 103 ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, στελεχών ΜΜΕ και προσώπων του στενού κύκλου του πρωθυπουργού που το Documento έχει δημοσιεύσει σε συνεχόμενες λίστες ήδη από τα τέλη του 2022.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν τα πρόσωπα αυτά πρόκειται να προσφύγουν νομικά κατά των δραστών, έχοντας πλέον και την επίσημη επιβεβαίωση της ΑΠΔΠΧ που διαλύει κάθε αμφιβολία που εξέφραζαν πολλοί εξ αυτών όταν αποκάλυπτε τις λίστες των παρακολουθήσεων το Documento.

Οι ίδιες πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι το κουβάρι των παρακολουθήσεων άρχισε να ξετυλίγεται από την ΑΠΔΠΧ μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας που ανέφερε ότι τα ψηφιακά ίχνη του Predator καταλήγουν στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή ο διακομιστής που σχετίζεται με το κατασκοπευτικό λογισμικό παραπέμπει στην Αθήνα και ανήκει σε εγχώρια εταιρεία με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Ηδη από τότε, μάλιστα, η ίδια η αρχή είχε παραδεχτεί ότι διεξήγαγε έλεγχο για το θέμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter