«Ιστορική» συμφωνία στο Eurogroup – Γιούνκερ: «Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα»

«Ιστορική» συμφωνία στο Eurogroup – Γιούνκερ: «Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα»

Όταν μισή ώρα μετά το κλείσιμο της συμφωνίας οι Financial Times γράφουν για μία «ιστορική» συμφωνία που έκλεισε στο Λουξεμβούργο μεταξύ των κρατών – δανειστών της Ελλάδας, τότε μάλλον κάτι καλό έγινε…

Περίπου οκτώ ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Eurogroup, με  διακοπές, διαβουλεύσεις, επικοινωνία των υπουργών με τους αρχηγούς κρατών, για να πάρει η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, την τελευταία δόση ύψους 15 δισ από τα οποία τα 3,3 δισ θα πάνε στην αποπληρωμή μέρους του χρέους προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Επίσης, εξασφαλίζεται περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (από το δεύτερο μνημόνιο κοντά στα 100 δισ) στα 10 χρόνια και μια επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

“Αυτό ήταν», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο . Έπειτα από οκτώ χρόνια το Ελληνικό πρόγραμμα τελείωσε. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια, όπως είπε, 450 δράσεις!

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, στο τέλος του προγράμματος έρχονται νέες ευθύνες για την Ελλάδα. Το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δεν ολοκληρώθηκαν και νέες για να βελτιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική. Είναι κρίσιμο για να υπάρξει επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, τόνισε.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Το εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων περιλαμβάνει 10ετή επέκταση ωριμάνσεων και 10ετη περίοδο χάριτος «που θα επιτρέψει στη χώρα να εκδώσει ομόλογα σε όλη την καμπύλη επιτοκίων».

Η Ελλάδα θα εισπράξει τα έσοδα από τα κέρδη από τα ομόλογα SMPs και AMFA σε εξαμηνιαίες δόσεις έως το 2022 εφόσον υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν.

Σε ότι αφορά την επιτήρηση θα ενεργοποιηθεί η ενισχυμένη εποπτεία στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Η δόση θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και η χώρα θα φύγει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι ρευστότητας 24,1 δισ. ευρώ καλύπτοντας τις ανάγκες για τους επόμενους 22 μήνες, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο απέναντι σε πιθανές αναταράξεις.

Πλέον το Ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο.

Ο πρώτος που καλωσόρισε την ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ. Όπως είπε, «ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα» και πως «πάντα θαπολεμάει για την χώρα μας», εκφράζοντας τον σεβασμό του στους Έλληνες ότι οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι.

Ο πρώτος που καλωσόρισε την ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως έγραψε στο Twitter, «ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα» και πως «πάντα θα πολεμάει για την χώρα μας», εκφράζοντας τον σεβασμό του στους Έλληνες ότι οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι.

Μοσκοβισί: Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι μία ιστορική αλλά και ευτυχισμένη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι το Grexit ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν. Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι η σημερινή απόφαση επιτεύχθηκε επειδή η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα και η ευρωζώνη αλληλεγγύη. Αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού λέγοντας όμως ότι ήταν ανάγκες. Κατά τον Γάλλο επίτροπο το πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε σήμερα για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστο και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό διότι θα γίνει δεκτό από τις αγορές.

Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αλλά ενισχυμένη συνεργασία η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ρέγκλινγκ: Ιστορική στιγμή

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους ο Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.

Χαιρετίζει και ο Ντράγκι

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ολόκληρη η δήλωση του Μ. Ντράγκι:

«Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter