Ιστορική απόφαση του ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση των οροθετικών γυναικών του 2012

Ιστορική απόφαση του ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση των οροθετικών γυναικών του 2012

Με απόφασή που εκδόθηκε την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απέδωσε ύστερα από 12 χρόνια δικαιοσύνη για τις οροθετικές γυναίκες που είχαν διαπομπευθεί από τις ελληνικές αρχές το 2012, σε μια υπόθεση που στιγμάτισε για πάντα την πολιτική πορεία του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο ο εξαναγκασμός των οροθετικών σε εξέταση αίματος όσο και η αδικαιολόγητη δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων.

Στην απόφασή του δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ που αναφέρεται στο Δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, επιδικάζοντας συνολικά το ποσό των 70.000 ευρώ σε τέσσερις από τις γυναίκες που είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα οφείλει εντός τριών μηνών να πληρώσει για ηθική βλάβη από 20.000 ευρώ σε δύο από τις προσφεύγουσες και από 15.000 σε άλλες δύο.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά γυναίκες ιερόδουλες που είχαν διαγνωστεί ως οροθετικές, με τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δίνουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους και τα προσωπικά τους στοιχεία με το πρόσχημα δήθεν της προστασίας της δημόσιας υγείας, ώστε να ενημερωθούν τυχόν πελάτες τους και να εξεταστούν και οι ίδιοι.

Η απόφαση του ΕΔΔΑ δημοσιεύτηκε την Τρίτη και είναι διαθέσιμη στα γαλλικά εδώ.

Διαβάστε επίσης: Δικαίωση: Αθωώθηκαν οι οροθετικές γυναίκες

Σημαντικό νομικό δεδικασμένο: Δόθηκε άσυλο σε οροθετική τοξικοεξαρτημένη – Είχε διαπομπευθεί επί Λοβέρδου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter