Ιστορική νίκη της Αριστεράς στην Κολομβία – Ο Γουστάβο Πέτρο κέρδισε στις προεδρικές εκλογές

Ιστορική νίκη της Αριστεράς στην Κολομβία – Ο Γουστάβο Πέτρο κέρδισε στις προεδρικές εκλογές

Ιστορικές στιγμές ζει η Κολομβία, η οποία εξέλεξε πρόεδρο έναν πρώην αντάρτη, τον Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας, συγκεντρώνοντας το 50,47% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Ο Πέτρο κατάφερε και νίκησε και μάλιστα με διαφορά τον λαϊκιστή μεγιστάνα Ροδόλφο Ερνάντες ο οποίος έλαβε το 47,27% των ψήφων, με άλλα λόγια ηττήθηκε με διαφορά κάπου 700.000 ψήφων, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το εθνικό ληξιαρχείο.

«Είναι ημέρα γιορτής για τον λαό. Αφήστε τον να γιορτάσει την πρώτη λαϊκή νίκη», πανηγύρισε μέσω Twitter ο άλλοτε αντάρτης και πρώην δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μπογοτά. Ευχήθηκε τα «δεινά» να περάσουν «από τη χαρά που πλημμυρίζει την καρδιά της πατρίδας».

«Κολομβιανοί, η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε τον άλλο υποψήφιο. Όπως είχα πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μου, αποδέχομαι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», ανέφερε ο Ερνάντες σε βίντεο από το σπίτι του. «Εύχομαι ο Δρ. Γουστάβο Πέτρο να ξέρει πώς να κυβερνήσει τη χώρα και να παραμείνει πιστός στον λόγο του για την καταπολέμηση της διαφθοράς», πρόσθεσε, σκυθρωπός.

Ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε ανέφερε από την πλευρά του μέσω ότι τηλεφώνησε στον νικητή για να «τον συγχαρεί». Θα «συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουμε μια αρμονική, θεσμική και διαφανή μεταβίβαση» της εξουσίας, πρόσθεσε ο κ. Ντούκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται την 7η Αυγούστου.

Αντιπρόεδρος η Αφροκολομβιανή Μάρκες

Άλλη ιστορική πτυχή της νίκης του Πέτρο: η Φράντσα Μάρκες εξελέγη για αντιπρόεδρος και έγινε η μόλις δεύτερη γυναίκα που θα καταλάβει το αξίωμα και πρώτη Αφροκολομβιανή. Η 40χρονη φτωχή χωρική ήταν από μικρή ηλικία ακτιβίστρια εναντίον των μεταλλείων χρυσού και θεωρείται πως διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην εκστρατεία.

«Με τον Πέτρο η αλλαγή είναι αναπόφευκτη» και «Κερδίζει όλη η Κολομβία» έγραφαν οι γιγαντοοθόνες στην προεκλογικό κέντρο του Πέτρο στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο Πέτρο ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές· η προηγούμενη ήταν το 2018.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter