Ιστορικό χαμηλό 20ετίας για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Ιστορικό χαμηλό 20ετίας για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Συνεχίζεται η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ εικοσαετίας και ενώ «φουντώνουν» οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το ευρώ έφτασε να υποχωρεί κατά 0,77% στο 1,0188 δολάρια την Τετάρτη (06.07.2022), έχοντας προηγουμένως πέσει μέχρι το 1,0187, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών οι λόγοι που η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει άνω του 8%, οφείλεται στον συνδυασμό φόβων ύφεσης στην Ευρώπη και χρηματοοικονομικών αναταραχών που τροφοδοτούνται από μια νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως.

Παράλληλα, εκτιμάται πως η αδυναμία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ ενισχύει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη περισσότερο απ΄ό,τι σε πολλές άλλες από τις κορυφαίες οικονομίες. Στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι οι εισαγωγές της Ευρωζώνης ως ποσοστό του ΑΕΠ πέρυσι έφθασαν στο ρεκόρ του 45,5% συγκριτικά με το 28% στη Βρετανία. Τα συγκριτικά στοιχεία για την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ το 2020 κυμαίνονταν στο 15,8% και 13,3% αντίστοιχα.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter