Ισχυρή σεισμική δόνηση μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 9 και 23 λεπτά το πρωί μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Όσον αφορά το μέγεθος του σεισμού, εκτιμάται μεταξύ 5,8 έως 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ. «Οι σεισμικές δονήσεις ενδιάμεσου βάθους συνήθως δεν ακολουθούνται από μετασεισμούς», δήλωσε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας. «Έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση λόγω του εστιακού βάθους», δήλωσε ο Άκης Τσελέντης. Δε αναφέρθηκαν ζημιές σε Κρήτη ή Κύθηρα.

Σύμφωνα με τον Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο το μέγεθος του σεισμού ήταν 6 Ρίχτερ, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών κάνει λόγο για 5,8 Ρίχτερ.  Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων σε απόσταση 258 χλμ. νότια της Αθήνας.

Όσον αφορά το εστιακό του βάθος, αν και η αρχική εκτίμηση μιλούσε για 30 χιλιόμετρα, νεώτερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 70 χιλιόμετρα. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές

Αισθητός και στο Ηράκλειο έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 9 και μισή. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων, νοτιοδυτικά των Κυθήρων. Αν και υπήρξε ανησυχία, καθώς ο σεισμός έγινε αισθητός, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι αυτή την ώρα κάποιες καταστροφές.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κίσσαμο, την Παλαιόχωρα και το βόρειο τμήμα των Χανίων προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Ο σεισμός έγινε έντονα αντιληπτός και στην Αττική ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα και στην Κεντρική Ελλάδα. 

Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική της Κρήτης

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.

Καμία ζημιά στα Κύθηρα

Όπως είναι λογικό ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αντιληπτός στα Κύθηρα ενώ όπως αναφέρεται οι μαθητές βρίσκονται έξω από τα σχολεία τους. Αυτή τη στιγμή συνεργεία πραγματοποιούν αυτοψίες για τυχόν ζημιές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία. 

Στις αυλές των σχολείων οι μαθητές των σχολείων του Ηρακλείου

Στις αυλές των σχολείων του Ηρακλείου βρίσκονται οι μαθητές μετά τη σεισμική δόνηση. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, στα σχολεία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού και οι μαθητές παραμένουν στις αυλές των σχολείων, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως, να έχει καταγραφεί κάποια ζημιά ή τραυματισμός από τον σεισμό.

Ευθύμιος Λέκκας: Καμία σχέση με τη σεισμικότητα της Αλβανίας

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία στο σεισμό που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα βορειοδυτικά της Κρήτης, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

«Ο σεισμός έγινε στα 70 χλμ. βάθος, κατά μήκος του ελληνικού τόξου εκεί όπου “συγκρούεται” η Ελλάδα με την Αφρική, μεταξύ των Κυθήρων και των Χανίων. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλη τη νότια Ελλάδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα υπάρχει συνέχεια δεδομένου ότι ήταν ένας σεισμός βάθους, χωρίς μετασεισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ σημείωσε πως δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική ακολουθία της Αλβανίας. 

Άκης Τσελέντης: Δεν θα έχει καμία συνέχεια

Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας δεν έχει ο σημερινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης.

«Είναι σεισμός ανεξάρτητος από αυτόν της Αλβανίας και λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους του -περίπου 70 χιλιόμετρα- δεν θα έχει καμία συνέχεια. Αυτού του είδους οι σεισμοί γίνονται άπαξ και τελειώνουν. Επίσης λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους τους γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Η εκτίμηση του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σύμφωνα με το EMSC η δόνηση ήταν 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter