Ιταλια: Ακροδεξιοί και Κίνημα 5 Αστέρων τα βρήκαν – Ανακοινώνουν σήμερα το όνομα του πρωθυπουργού

Ιταλια: Ακροδεξιοί και Κίνημα 5 Αστέρων τα βρήκαν – Ανακοινώνουν σήμερα το όνομα του πρωθυπουργού

Τα δύο αντισυστημικά κόμματα της Ιταλίας, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) και η Λέγκα, κατέληξαν σε συμφωνία για το κυβερνητικό πρόγραμμα και το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας, μετέδωσαν το βράδυ της Κυριακής ιταλικά ΜΜΕ.

Ο Λουίτζι ντι Μάγιο, ο ηγέτης του M5S, «είχε σύντομη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον γραμματέα της προεδρίας (σ.σ. της Δημοκρατίας της Ιταλίας) για να αναγγείλει ότι είναι έτοιμοι (σ.σ. μαζί με τον ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι) από αύριο (σ.σ. σήμερα Δευτέρα) να του παρουσιάσουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του μελλοντικού πρωθυπουργού», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AGI, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στα δύο κόμματα.

Το όνομα του επόμενου επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας, τον Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος ενδέχεται να ανακοινώσει τον διορισμό του στις αρχές της εβδομάδας.

Θα πρόκειται για «πολιτικό», «όχι τεχνοκράτη», είπε ο Ντι Μάγιο έπειτα από τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Μιλάνο με τον ομόλογό του της άκρας δεξιάς Ματέο Σαλβίνι και κορυφαία στελέχη των κομμάτων τους.

Οι δύο πολιτικοί αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα το πρωί στη Ρώμη πριν γίνουν δεκτοί στο Κυρηνάλιο, το προεδρικό μέγαρο.

Ένας εκπρόσωπος του M5S με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε ότι ο Λουίτζι Ντι Μάγιο δεν θα ανακοινώσει τίποτε σχετικά με το πρόγραμμα της μελλοντικής κυβέρνησης ή το όνομα του πρωθυπουργού πριν ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ο υποψήφιος ή η υποψήφια για το αξίωμα του πρωθυπουργού της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης θα είναι ένα «τρίτο πρόσωπο», δηλαδή δεν θα ανήκει ούτε στη Λέγκα, ούτε στο M5S. Θα πρέπει να έχει κύρος σε διεθνές επίπεδο και να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει στις Βρυξέλλες την ευρωσκεπτικιστική γραμμή της επόμενης κυβέρνησης.

Διάφορα ονόματα κυκλοφόρησαν την Κυριακή στον ιταλικό Τύπο: αυτό του οικονομολόγου Γκουίντο Ταμπελίνι, 62 ετών· της διπλωμάτισσας Ελιζαμπέτας Μπελόνι, 59 ετών, σημερινής γενικής γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών· του Μικέλε Τζεράτσι, 50 ετών, καθηγητή οικονομίας στη Σαγκάη· και του προέδρου των ναυπηγείων Fincantieri, του 63χρονου Τζιαμπιέρο Μασόλο.

Επικαλούμενος το Σάββατο τη θητεία του προκατόχου του Λουίτζι Εϊνάουντι (1948-1955), ο Ματαρέλα υπογράμμισε ότι ο ρόλος κάθε άλλο παρά είναι παρόμοιος με «εκείνον του συμβολαιογράφου» και ξεκαθάρισε ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το ποιοι θα του προταθούν για να αναλάβουν τους θώκους του πρωθυπουργού και των υπουργών της επόμενης κυβέρνησης.

Βάσει του ιταλικού Συντάγματος, οι υπουργοί διορίζονται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατόπιν πρότασης του πρωθυπουργού.

Σχεδόν 70 ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες δεν προέκυψε καθαρή πλειοψηφία στο ιταλικό κοινοβούλιο, η Λέγκα και το M5S φαίνεται πως κατέληξαν σε σύγκλιση και οδεύουν να σχηματίσουν την πρώτη αντισυστημική κυβέρνηση στην Ιταλία – και στη δυτική Ευρώπη.

Αφού εξέτασαν διεξοδικά περίπου είκοσι ζητήματα, συμφώνησαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση ως προς την ηλικία της συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι τα 66 έτη και επτά μήνες και θα αυξηθεί στα 67 το 2019.

Θεωρείται πολύ πιθανό να προωθήσουν ένα νέο όριο, που θα ισούται με το 100, θα προβλέπει δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται εάν η ηλικία τους και τα χρόνια που έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές φθάνουν τα 100 χρόνια (π.χ. 64 έτη ηλικίας, 36 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών).

Συμβιβασμός υπήρξε επίσης στην αναβολή για το 2019 της εφαρμογής του εθνικού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ιδέας που υποστηρίζει το M5S, και της εφαρμογής του «ενιαίου φορολογικού συντελεστή» που θέλει η Λέγκα. Το M5S κρίνει ότι ο ενιαίος συντελεστής 15% για όλους τους Ιταλούς θα βάραινε πολύ τα δημόσια οικονομικά.

Το πιο ευαίσθητο ζήτημα είναι αναμφίβολα αυτό της μετανάστευσης, στο οποίο προφανώς «η προσέγγιση της Λέγκας είναι πολύ πιο σκληρή από αυτή του M5S», σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

Ως προς τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, η Λέγκα και το M5S μένει ακόμη να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για τη μοιρασιά των υπουργείων: το M5S κατέλαβε το 32% των ψήφων στις εκλογές, ενώ, παρότι ο Σαλβίνι βασιζόταν ως τώρα στο 37% που εξασφάλισε η συμμαχία της ιταλικής δεξιάς συνολικά, το ίδιο το κόμμα του, η Λέγκα, δεν εξασφάλισε παρά το 17%.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter