Ιταλία: Αναγκαίο να δοθεί ώθηση στα σχέδια φυσικού αγωγού αερίου EastMed

Ιταλία: Αναγκαίο να δοθεί ώθηση στα σχέδια φυσικού αγωγού αερίου EastMed

Την Τετάρτη η επιτροπή παραγωγικών δραστηριοτήτων της Ιταλικής βουλής ζήτησε από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να δώσει νέα ώθηση στο σχέδιο για την δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο «το όλο σχέδιο μοιάζει έτοιμο να περάσει στη φάση υλοποίησης», ενώ όπως δήλωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιταλία στην εφημερίδα Il Messaggero, «όλες οι χώρες που θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια, περιμένουν , τώρα, τα αποτελέσματα της τεχνικής μελέτης, εντός του 2022».

Υπενθυμίζεται πως ο EastMed είναι ένας υπεράκτιος/χερσαίος αγωγός φυσικού αερίου, που αναμένεται να συνδέει άμεσα τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Κύπρου και της Κρήτης. Το έργο, αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου σε συνεργασία με τους αγωγούς Ποσειδώνα και IGB στην Ιταλία σε άλλες Ευρωπαϊκές περιοχές. Η κατασκευή του αναμένεται να κοστίσει περίπου 6 δισ. Ο αγωγός αναπτύσσεται από την IGI Poseidon S.A., κοινοπραξία 50-50% μεταξύ της ελληνικής επιχείρησης παροχής φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και της ιταλικής επιχείρησης φυσικού αερίου Edison.

Στις 2 Ιανουαρίου 2020 υπεγράφη στην Αθήνα η συμφωνία για τον αγωγό EastMed από τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Στις 19 Ιουλίου 2020, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε επίσημα το σύμφωνο, επιτρέποντας στις χώρες που έχουν υπογράψει να προχωρήσουν με σχέδια για την ολοκλήρωση του αγωγού μέχρι το 2025.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν την υποστήριξή τους για τον αγωγό East Med.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter