Ιταλία: Αθώους έκρινε δικαστήριο του Τορίνο 18 ακτιβιστές που βοήθησαν μετανάστες

Δικαστήριο στο Τορίνο της Ιταλίας αθώωσε τη Δευτέρα 18 αριστεριστές ακτιβιστές που κατηγορούνταν για καταπάτηση δημόσιας περιουσίας, αφού αποδείχθηκε από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως ότι βοήθησαν μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν τα σύνορα με τη Γαλλία.

«Ελάσσων χαρακτήρας του αδικήματος»

Ο δικαστής του Τορίνο, ωστόσο, έκρινε ότι διαπράχθηκε η κατηγορία παραβίασης. Ωστόσο, αθώωσε τους 18 κατηγορούμενους για τον «ελάσσονα χαρακτήρα του αδικήματος».

Στο σκεπτικό της απόφασης, έπαιξε ρόλο η αξιολόγηση της συμπεριφοράς των κατηγορουμένων, ενώ κρίθηκε απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο «αναμφισβήτητος ρόλος της υποστήριξης που παρείχε η διαχείριση της υπό κατάληψη περιουσίας» στους πρόσφυγες και μετανάστες. Το περιστατικό αφορά την περίοδο μεταξύ 2018 και 2019.

Θερμοκρασίες υπό το μηδέν, 30 νεκροί από το 2014

Αφού άκουσε πολλούς μάρτυρες που παρουσίασε η υπεράσπιση, ο δικαστής περιέγραψε την κατάσταση ως μια συνεχή ροή ανθρώπων που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Γαλλία, κατά καιρούς με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι, χωρίς επαρκή ζεστά ρούχα και χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους ενός τέτοιου ταξιδιού, όπως εκείνοι της υποθερμίας, της αφυδάτωσης και της έλλειψης τροφής.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2014 στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα κατά μήκος αυτής της διαδρομής.

Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που η Ιταλία έχει τις δυο τελευταίες εβδομάδες δύο πολύνεκρα ναυάγια με μετανάστες, ενώ η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου. Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο αποκαλύπτουν ότι το Λιμενικό και η Ακτοφυλακή τήρησαν στάση παρατηρητή, αφήνοντας δεκάδες μετανάστες να χαθούν στα κύματα της Αδριατικής.