Ιταλία: Δήμαρχος ετών… 91

Ιταλία: Δήμαρχος ετών… 91

Στα 91 του χρόνια ο πρώην χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Τσιριάκο ντε Μίτα εξελέγη δήμαρχος στο Νούσκο, στην επαρχία της Ιρπίνια, της ορεινής Καμπανίας (Νάπολη).

Η εκλογή του αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη των δημοτικών εκλογών.

Η κεντροαριστερά θριάμβευσε σε έξι μεγάλες πόλεις, η δημαρχία των οποίων ετέθη υπό την κρίση των πολιτών την Κυριακή, παράλληλα με τις ευρωεκλογές. Η κεντροδεξιά επικράτησε σε πέντε μεγαλουπόλεις, ενώ συντριπτική υπήρξε η ήττα του κεντροαριστερού κυβερνήτη του Πεδεμοντίου Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, που παραδέχθηκε τη συντριβή του.

Ο Τσιριάκο ντε Μίτα γεννήθηκε στο Νούσκο στις 2 Φεβρουαρίου 1928 και ως νέος προσχώρησε στη Χριστιανοδημοκρατία και μπήκε στην πολιτική. Έγινε μέλος του Κοινοβουλίου το 1963 και μέλος της Κυβέρνησης το 1973. Για μια δεκαετία υπηρέτησε ως Υπουργός Βιομηχανίας και Εξωτερικού Εμπορίου.

Ο Ντε Μίτα έγινε Πρόεδρος του κόμματός του το 1982, όταν η δύναμή του μειωνόταν και το 1986 επανεξελέγη Πρόεδρος του κόμματος με 60% και το οδήγησε σε επιτυχία στις εκλογές του 1987.

Το 1988 έγινε Πρωθυπουργός της Ιταλίας, θέση στην οποία παρέμεινε ένα χρόνο. Στην αρχή της θητείας του, στις 16 Απριλίου 1988, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δολοφόνησαν το γερουσιαστή Roberto Ruffilli, σύμβουλο του Ντε Μίτα.

Μετά από απουσία δύο ετών, επέστρεψε στο Κοινοβούλιο το 1996 και επανεξελέγη το 2001 και το 2006. Προσχώρησε στο Λαϊκό Κόμμα (1994-2002) και κατόπιν στο συνασπισμό Democrazia è Libertà – La Margherita(Μαργαρίτα), του οποίου είναι περιφερειακός γραμματέας για την Καμπανία.

Ήταν επικεφαλής των συνδυασμών του συνασπισμού της Ελιάς (L’Ulivo) στην ίδια περιφέρεια το 2006, αλλά είναι αντίθετος στην ένωση του κόμματός του με τη Δημοκρατική Αριστερά για τη δημιουργία του «Δημοκρατικού Κόμματος».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter