Ιταλία: Επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης στη Γερουσία ο Ντράγκι, δεν παραιτείται

Ιταλία: Επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης στη Γερουσία ο Ντράγκι, δεν παραιτείται

Η Γερουσία επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη που δόθηκε στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι για το διάταγμα οικονομικής βοήθειας, παρά την απουσία του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α). Εκείνοι που ψήφισαν υπέρ ήταν 172, κατά 39, καμία αποχή επί των παρόντων. Αν και ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός χωρίς τη στήριξη των 5Α, πληροφορίες του Ιταλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ANSA αναφέρουν ότι ο Ντράγκι δεν παρέδωσε την παραίτησή του στον Ματαρέλα.

Απουσία που φέρνει εξελίξεις

Το Κ5Α δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι το πακέτο βοήθειας 20 δις ευρώ, που πρότεινε η κυβέρνηση, δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αποχώρησε από τη Γερουσία όσο διαρκούσε η ψηφοφορία και ανέβηκε στο λόφο Κιρινάλε για να συναντήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα, ενώ στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην πρωθυπουργική κατοικία.

Το πρωί της Πέμπτης, η προσπάθεια διαμεσολάβησης από τον υπουργό Φεντερίκο Ντ’Ινκά –που ανήκει στα Πέντε Αστέρια- απέτυχε και πρότεινε να ψηφιστεί το μέτρο χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, πράγμα που δεν έγινε. Στην αίθουσα της Γερουσίας, οι δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων διαδέχονταν η μία την άλλη. Ο Ματέο Ρέντσι της Italia Viva έκανε έκκληση στον Ντράγκι να προχωρήσει με την κυβέρνηση ως έχει. Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε «ευθύνες από όλους», ενώ για τον Βάσκο Εράνι από το Leu είναι απαραίτητο «να εξακριβωθεί αν είναι δυνατό ένα τελευταίο χτύπημα στα νεφρά».

Στην κεντροδεξιά

Σύμφωνα με τον Πρίμο Ντι Νίκολα, επικεφαλής της ομάδας «Μαζί για το Μέλλον» (το κόμμα του Λουίτζι Ντι Μάιο), «όσοι ακολουθούν κομματικά συμφέροντα γυρίζουν την πλάτη στη χώρα». Η αρχηγός του Κ5Α στη Γερουσία Μαριολίνα Καστελόνε επιβεβαίωσε τη μη ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη και υπογράμμισε αντ’ αυτού ότι «όποιος μιλάει για ευθύνη δεν ψήφισε το πακέτο από ταμείο ανάκαμψης με την δεύτερη κυβέρνηση Κόντε. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ανεύθυνοι είναι αυτοί που δεν δίνουν απαντήσεις στη χώρα. Σήμερα υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας».

Οι Αδερφοί της Ιταλίας με τον Λούκα Τσιριάνι ζήτησαν την προσφυγή στις κάλπες. Από τη Λέγκα του Βορρά, ο Πάολο Τοζάτο διαβεβαίωσε: «Η Λέγκα είναι πιστή στην κυβέρνηση, αλλά αν λείπουν οι συνθήκες, πρέπει να πάμε σε εκλογές». Για την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «είναι ευσεβής πόθος ότι αν κάποιος δεν ψηφίσει για εμπιστοσύνη, σήμερα θα γεννηθεί μια νέα πλειοψηφία της κυβέρνησης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter