Ιταλία: «Φαγωμάρα» στην κεντροαριστερά εν όψει της ανακοίνωσης κοινού προγράμματος

Ιταλία: «Φαγωμάρα» στην κεντροαριστερά εν όψει της ανακοίνωσης κοινού προγράμματος

Τον τρόπο να συμβιώσουν σε ένα κοινό σχήμα ψάχνουν τα κόμματα της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 25 Σεπτεμβρίου, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής. Το Δημοκρατικό κόμμα του Ενρίκο Λέτα, το κόμμα της Δράσης του Κάρλο Καλέντα και το Italia Viva του Ματέο Ρέντσι αναζητούν κοινό έδαφος ώστε να δημιουργήσουν το αντίπαλο δέος απέναντι στην ακροδεξιά της Τζόρτζια Μελόνι και του Ματέο Σαλβίνι, που βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των ιταλών ψηφοφόρων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να ανακοινώσουν ένα κοινό πρόγραμμα για την σύμπλευσή τους.

Έκκληση στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις

Στο τέλος της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του Δημοκρατικού κόμματος, το απόγευμα της Δευτέρας, απευθύνθηκε έκκληση προς «όλες τις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ντράγκι, εργαστήκαμε για τη δημιουργία ενός πεδίου δημοκρατικών και πολιτικών δυνάμεων: προχωράμε, χωρίς αμοιβαία βέτο, στην οικοδόμηση μιας συμμαχίας που θα συνεχίσει στην ισχυρή φιλοευρωπαϊκή δέσμευση που η εκτελεστική εξουσία με επικεφαλής τον Ντράγκι μπόρεσε να ερμηνεύσει και είναι ικανή να δώσει στην Ιταλία μια κυβέρνηση ικανή να εδραιώσει την ανάπτυξη, να καταπολεμήσει τις ανισότητες και να αντιμετωπίσει την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη και τη δύσκολη διεθνή κατάσταση με αξιοπιστία».

Όροι και προϋποθέσεις

Την Κυριακή, ο Καλέντα έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την συνεργασία με τον Λέτα, υπό την μορφή τριών «όχι»: «όχι» στο Νίκολα Φρατογιάνι της Ιταλικής Αριστεράς, στον Άντζελο Μπονέλι της Πράσινης Ευρώπης και στον Λουίτζι ντι Μάιο, υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το νέο πολιτικό φορέα με τον οποίο θα συμμετάσχει στις εκλογές, και το όνομα του οποίου είναι Impegno Civico (Πολιτική Δέσμευση). Αν και οι τόσοι περιορισμοί μάλλον λειτουργούν ως εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας, όμως οι αισιόδοξοι δεν την θεωρούν απίθανη. Ο Καλέντα ωστόσο έσπευσε να ρίξει την ευθύνη μιας τυχόν αποτυχίας στον Λέτα.

Ο Λέτα από την πλευρά του φαίνεται ανοιχτός στον διάλογο, όμως προειδοποίησε ότι εάν δεν τελεσφορήσει μια συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, η πολυδιάσπαση της ευρύτερης Αριστεράς της Ιταλίας θα βγει μόνο προς όφελος της Δεξιάς. Τα τρία κόμματα των Σαλβίνι, Μελόνι και Μπερλουσκόνι συγκεντρώνουν αθροιστικά στις δημοσκοπήσεις σχεδόν το 50% των προτιμήσεων και έχουν όλες τις προϋποθέσεις να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Σε ακροδεξιά ρότα η Ιταλία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter