Ιταλία: Φρίκη στο Rigopiano – Φόβοι ότι δεν υπάρχουν πλέον επιζώντες (Video και Photos)

Ιταλία: Φρίκη στο Rigopiano – Φόβοι ότι δεν υπάρχουν πλέον επιζώντες  (Video και Photos)

«Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται (…) κατάλαβα αμέσως ότι επρόκειτο για τραγωδία», δήλωσε πριν λίγο ο Μάριο Σεμπρόνι, δήμαρχος του χωριού Πένε, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο Rigopiano, που καταπλακώθηκε χθες αργά το απόγευμα από χιονοστιβάδα.

Τέσσερις νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι είναι μέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός της τραγωδίας που “χτύπησε” το ξενοδοχείο Rigopiano. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα. 

Οι διασώστες συνεχίζουν να σκάβουν, αλλά οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες. Το χιόνι, με την πάροδο των ωρών, έχει μετατραπεί σε πολύ σκληρό πάγο. Δημιουργείται, ουσιαστικά ένα τείχος το οποίο απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να σπάσει.

Έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της πόλης Πεσκάρα, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Δεν έχουν ακόμη σταλεί κλήσεις σε απολογία, αλλά οι δικαστικοί αναμένεται να βασισθούν, σε μεγάλο βαθμό, στις μαρτυρίες συγγενών των εργαζομένων στο ξενοδοχείο. Όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα γύρω στις τρεις τους είπαν ότι ήθελαν να φύγουν από το ξενοδοχείο μαζί με τους τουρίστες , λόγω των σεισμών και της κακοκαιρίας. Κανείς, όμως, δεν έστειλε έγκαιρα εκχιονιστικό μηχάνημα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος.

Εκατόν τριάντα διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους, στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο, και η επιχείρηση αναμένεται να συνεχισθεί και κατά την διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο.

Οι ειδικοί, πάντως, θεωρούν ότι η τραγωδία δεν προκλήθηκε μόνον από χιονοστιβάδα, αλλά και από κατολίσθηση που μπορεί να οφείλεται στους αλλεπάλληλους χθεσινούς σεισμούς. Η δομή του ξενοδοχείου κατέρρευσε εξαιτίας του χιονιού, αλλά όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες, το χιόνι, κατά την βίαιη πτώση του, παρέσυρε πετρώματα και πολλούς κορμούς δέντρων.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί, όταν μια φονική χιονοστιβάδα που προκλήθηκε, πιθανότατα, εξαιτίας των χθεσινών σεισμών στην Ιταλία, καταπλάκωσε το ξενοδοχείο Rigopianο στην τοποθεσία Φαρίντολα της κεντρικής Ιταλίας έξω από την πόλη Πεσκάρα, που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο τουρίστες. 

Η ορμή του χιονιού ήταν τόση, που έριξε μεγάλο μέρος της στέγης και -κατά ορισμένες μαρτυρίες- μετακίνησε συθέμελα  (!) το κτίριο σχεδόν 10 μέτρα. 

Λίγο μετά το περιστατικό, σωστικά συνεργεία καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπισθεί επιζώντες, εκτός από δυο άτομα που διασώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί και τα οποία βρίσκονταν έξω από το κτίριο την ώρα που η χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το ξενοδοχείο. Οι διασώστες ανέφεραν πως δεν ακούν τίποτα μέσα στο κτίριο, ενώ τα σκυλιά που έχουν μαζί τους δεν μπορούν να εντοπίσουν τυχόν θύματα. 

Οι αυτόπτες αναφέρουν πως στο ξενοδοχείο βρίσκονταν κατά πάσα πιθανότητα περίπου 35 άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι αυτή τη στιγμή θεωρούνται αγνοούμενοι. Ο τηλεοπτικός σταθμός Rai, επικαλούμενος πηγές των Καραμπινιέρων αναφέρουν επίσημα πως ως τώρα έχουν ανασυρθεί τρεις νεκροί.

Συγκεχυμένες πληροφορίες για την εξέλιξη των ερευνών

Πριν από λίγο, ορισμένα διεθνή μέσα ανέφεραν πως τα σωστικά συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τρία άτομα από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Rigopiano. Επικαλέστηκαν μάλιστα το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Ωστόσο ελάχιστη ώρα αργότερα, η πρόεδρος της περιφέρειας της πόλης Λ’ Άκουιλα Στεφάνια Πετσοπάνε, η οποία είχε ανακοινώσει αρχικά την είδηση του απεγκλωβισμού τριών τουριστών από τα συντρίμμια του ξενοδοχείου Rigopiano, δήλωσε πριν λίγο ότι η εξέλιξη αυτή δεν επιβεβαιώνεται και ότι υπήρξε σύγχυση στην επικοινωνία των σωστικών αρχών.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης όμως δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε μαρτυρίες συγγενών τουριστών και εργαζομένων στο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τις οποίες, είχαν ζητήσει πριν τις 3 χθες το μεσημέρι να μπορέσουν να απομακρυνθούν από την περιοχή, αλλά οι τοπικές αρχές φέρονται να μην έστειλαν ποτέ εκχιονιστικό μηχάνημα ώστε να κατορθώσουν να φύγουν.

Tραγική συγκυρία

Το τραγικό είναι ότι το προσωπικό του ξενοδοχείου και οι ένοικοι, βρίσκονταν στο ισόγειο του ξενοδοχείου προκειμένου να το εκκενώσουν εξαιτίας των συνεχών δονήσεων. Έτσι, κατά τις εκτιμήσεις, είναι πολύ πιθανό να έχουν όλοι χάσει την ζωή τους.

Μια άλλη τραγική λεπτομέρεια είναι πως ακόμα οι αρχές και οι διασώστες δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο. 

Ο Γκαμπιέρο Παρέτε, του οποίου η γυναίκα και τα δυο παιδιά είναι αγνοούμενα, είπε ότι την ώρα που η χιονοστιβάδα χτυπούσε το ξενοδοχείο, εκείνος βρισκόταν στο αυτοκίνητό του για να πάρει κάτι: “Καλύφθηκα ολόκληρος από χιόνια αλλά κατάφερα και απελευθερώθηκα. Το αυτοκίνητο βρισκόταν κάτω από το χιόνι και έτσι έπρεπε να περιμένω τους διασώστες.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο το έργο της διάσωσης;

“Το ξενοδοχείο έχει σχεδόν καταστραφεί”, είπε στο Reuters ο Αντώνιο Κροτσέτα, μέλος της ομάδας διάσωσης που κατέφτασε στο σημείο. “Φωνάζαμε, αλλά δεν ακούγαμε φωνές, δεν μας απαντούσαν. Σκάβαμε ψάχνοντας για ανθρώπους.”

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα διάσωσης καθυστέρησε να φτάσει στο σημείο εξαιτίας του χιονιού. Χρειάστηκε μηχάνημα να ανοίξει δρόμο, και τελικά, όταν η ομάδα έφτασε στο ξενοδοχείο, είχε να αντιμετωπίσει ένα συνονθύλευμα από συντρίμμια και χιόνι. 

http://www.bbc.com/news/world-europe-38674788

null

Το χρονικό της τραγωδίας

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο και το χιόνι, προσπαθώντας ακόμη και με τα χέρια να απεγκλωβίσουν τους ενοίκους και το προσωπικό του ξενοδοχείου Rigopiano. Εντείνεται διαρκώς ο φόβος ότι δεν θα βρεθεί ζωντανός κανένας από τους 30 ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο.

16:00 Σύμφωνα με την ιταλική Rai, η αστυνομία ανέφερε ότι ανασύρθηκε και τρίτος νεκρός από το ξενοδοχείο.

15.30 Ανασύρθηκε νεκρός και τρίτος άνδρας από το ξενοδοχείο Rigopiano

15:00 Ανασύρθηκε και δεύτερος νεκρός από το χιόνι

14:20 Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ένοικοι και προσωπικό του ξενοδοχείου ήταν έτοιμοι να το εγκαταλείψουν, όταν τους «πρόλαβε» η χιονοστιβάδα.Σύμφωνα με τη RAI, οι ένοικοι είχαν πληρώσει και περίμεναν τα εκχιονιστικά μηχανήματα στη ρεσεψιόν, όταν θάφτηκαν κάτω από το χιόνι.

 13:43 Γράφημα δείχνει την μετατόπιση που υπέστη το ξενοδοχείο από το χτύπημα της χιονοστιβάδας

13:22 Μεταξύ των αγνοουμένων στο ξενοδοχείο Rigopiano της κεντρικής Ιταλίας κοντά στην πόλη Πεσκάρα υπάρχουν και μικρά παιδιά, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Μεγάλο μέρος των σωστικών συνεργείων δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσεγγίσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης.

Το ξενοδοχείο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, η οποία αποκολλήθηκε από το βουνό Γκραν Σάσσο εξαιτίας πιθανώς των χθεσινών σεισμών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter