Ιταλία: Γερμανικό διασωστικό πλοίο πήρε άδεια να αποβιβάσει μετανάστες

Ιταλία: Γερμανικό διασωστικό πλοίο πήρε άδεια να αποβιβάσει μετανάστες

Ένα γερμανικό διασωστικό πλοίο, το οποίο παραβίασε σήμερα μια απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα, έλαβε άδεια να δέσει σε λιμάνι και να αποβιβάσει τους περισσότερους από 100 μετανάστες που μεταφέρει.

Το Seegezwitscher, ένας λογαριασμός στο Twitter ο οποίος παρέχει πληροφορίες πάνω στο Eleonore, ανέφερε πως η ιταλική οικονομική αστυνομία έδωσε άδεια για την άφιξη του σκάφους στο Ποτσάλο, στη Σικελία.

«Η #GuardiadiFinanza γνωστοποιεί στον καπετάνιο πως το πλοίο μπορεί να φθάσει σε ένα λιμάνι και τα διασωθέντα άτομα μπορούν να αποβιβαστούν. Το πλοίο θα κατασχεθεί στη συνέχεια για περαιτέρω έρευνες», ανέφερε.

Στον ιστότοπο αναρτήθηκαν εικόνες που έδειχναν μια μονάδα της Guardia di Finanza να προσεγγίζει το Eleonore και αξιωματικούς να επιβιβάζονται στο πλοίο για να μιλήσουν με τον καπετάνιο Κλάους Πέτερ Ράις.

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ Mission Lifeline, που υποστηρίζει το έργο του πλοίου Eleonore, επιβεβαίωσε στο DPA το περιεχόμενο των τουίτ του Seegezwitscher.

Πριν από λίγο αστυνομικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αστυνομία κατέσχεσε το πλοίο από το οποίο θα αποβιβαστούν σύντομα οι μετανάστες που επιβαίνουν σε αυτό.

«Το πλοίο κατασχέθηκε και οι μετανάστες θα αποβιβαστούν γύρω στο μεσημέρι», δήλωσε εκπρόσωπος της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας στη Ρώμη που χειρίζεται την υπόθεση.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ράις γνωστοποίησε στις ιταλικές αρχές την απόφαση να εισέλθει χωρίς άδεια σε ιταλικά χωρικά ύδατα επικαλούμενος την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί πάνω στο πλοίο.

Το Seegezwitscher ανέφερε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε έπειτα από οκτώ ημέρες στη θάλασσα με τους διασωθέντες και αφού μια ισχυρή καταιγίδα πλημμύρισε το κατάστρωμα του πλοίου.

Η Ιταλία έχει θεσπίσει πολύ σκληρούς νόμους σε βάρος των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες προβλέποντας πρόστιμα έως και ένα εκατομμύριο ευρώ για την παραβίαση της απαγόρευσης εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Ο ακροδεξιός ηγέτης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ηγήθηκε της επιβολής των νόμων αυτών, αλλά αναμένεται σε λίγες ημέρες να απολέσει τον θώκο λόγω μιας αλλαγής στην κυβέρνηση.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που αναμένεται να εισέλθει στη νέα κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, έχει δεσμευθεί να χαλαρώσει ή να καταργήσει τα μεταναστευτικά διατάγματα του Σαλβίνι.

Παρά την πιθανή αποχώρησή του, ο υπουργός είπε ότι θα είναι αυστηρός απέναντι στο Eleonore. «Οι νόμοι και τα σύνορα πρέπει να γίνονται σεβαστοί (…) κάνω και θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ την Ιταλία», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter