Ιταλία: Και η … κανονική μαφία στρέφεται με αγωγές κατά των αποκαλύψεων

Ιταλία: Και η … κανονική μαφία στρέφεται με αγωγές κατά των αποκαλύψεων

Σικελός μαφιόζος ζητά από τον δικαστή να διατάξει την κατάσχεση βιβλίου με αποκαλύψεις της δράσης της μαφίας.

Ένας Σικελός μαφιόζος ζήτησε από Ιταλό δικαστή να διατάξει την κατάσχεση όλων των αντιτύπων ενός βιβλίου του συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος ζει υπό την προστασία της αστυνομίας αφού αντιμετώπισε απειλές κατά της ζωής του επειδή αποκάλυψε μυστικά της μαφίας.

Ο Τζουζέπε Γκραβιάνο, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση την περασμένη εβδομάδα κατά του συγγραφέα βιβλίων όπως το Gomorrah και το Solo è il Coraggio, σχετικά με τη ζωή του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη μαφία το 1992.

Σε ένα έγγραφο που συντάχτηκε από τον ίδιο τον Γκραβιάνο και απευθύνεται στην εισαγγελία του Τρέντο, ο μαφιόζος ισχυρίζεται ότι το βιβλίο του Σαβιάνο για τον Φαλκόνε περιέχει ανακρίβειες για το πρόσωπό του, ιδίως σχετικά με το ψευδώνυμό του. Σύμφωνα με τον Σαβιάνο, ο Γκραβιάνο είχε το παρατσούκλι «Μητέρα Φύση» επειδή είχε τη δύναμη να δώσει ή να αφαιρέσει τη ζωή. Το αφεντικό της μαφίας λέει, ωστόσο, ότι κέρδισε αυτό το παρατσούκλι επειδή ήταν… «πολύ αλτρουιστής».

Ο Γκραβιάνο ζήτησε από το δικαστήριο του Τρέντο να κατασχέσει και να αποσύρει όλα τα αντίτυπα του βιβλίου από τα ιταλικά βιβλιοπωλεία.

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο 59χρονος ήταν ένας από τους διοργανωτές βομβιστικών επιθέσεων στο Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Φλωρεντία το 1993, μαζί με τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, τον μαφιόζο που συνελήφθη αυτό το μήνα μετά από 30 χρόνια διαφυγής.

Ο Σαβιάνο  σχολίασε σχετικά: «Το αίτημα του Γκραβιάνο είναι … απόδειξη ότι η δύναμη εκφοβισμού της μαφίας δεν τελειώνει ποτέ. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, οι μαφιόζοι δεν φοβούνται να γράψει κάποιος γι’ αυτούς, αλλά φοβούνται πώς γράφουν γι’ αυτούς».

Και κατ’ αντιστοιχία με την ελληνική πραγματικότητα και τα τελευταία σκάνδαλα υποκλοπών, το συμπέρασμα είναι ότι και η… κανονική μαφία επιλέγει τον δρόμο των μηνύσεων και των αγωγών – όπως κάποιοι… γνώριμοί μας και στην Ελλάδα- όταν οι αποκαλύψεις συγγραφέων ή δημοσιογράφων και εφημερίδων δεν τους βολεύουν…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter