Ιταλία: Κατασχέθηκε το πλοίο Mare Jonio που διέσωζε μετανάστες

Ιταλία: Κατασχέθηκε το πλοίο Mare Jonio που διέσωζε μετανάστες

Το πλοίο Mare Jonio, που διασώζει μετανάστες και έχει ναυλωθεί από μια αριστερή ιταλική συλλογικότητα, τη μκο Mediterranea Saving Humans, κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το πλοίο, το οποίο είναι αγκυροβολημένο κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, είχε διασώσει 98 ανθρώπους στα ανοικτά της Λιβύης, από τους οποίους 67 –γυναίκες, παιδιά, ασθενείς– αποβιβάσθηκαν στην Ιταλία.

Η μκο έκανε γνωστό μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως το πλοίο της είχε εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα «με την επίσημη άδεια της ακτοφυλακής» προσθέτοντας πως πρόκειται για την «ύστατη βεντέτα αυτών που δεν ανέχονται να επικρατήσει η ανθρωπιά».

Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, προώθησε διάταγμα που ενισχύει το κατασταλτικό οπλοστάσιο εναντίον των πλοίων που βοηθούν τους μετανάστες.

Ο Σαλβίνι πρόκειται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ημέρες μετά την κυβερνητική κρίση που προκάλεσε στις αρχές Αυγούστου κάνοντας να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός που το κόμμα του, η Λέγκα, είχε σχηματίσει από τον Ιούνιο του 2018 με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων.

Πριν από το Mare Jonio, το πλοίο Eleonore της γερμανικής μκο Lifeline, στο οποίο επέβαιναν περίπου εκατό μετανάστες, κατασχέθηκε χθες, Δευτέρα, από τις ιταλικές αρχές αφού παραβίασε την απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Η αστυνομία συνέλαβε πάνω στο Eleonore έναν 18χρονο Σουδανό ως ύποπτο για λαθραία διακίνηση ανθρώπων. Ο 18χρονος φέρεται ότι είχε οργανώσει την αναχώρηση από τη Λιβύη με ένα φουσκωτό σκάφος.

Ένα άλλο πλοίο, το Alan Kurdi της γερμανικής μκο Sea Eye, εξακολουθεί να πλέει προς τη Μάλτα.

Εξάλλου το Ocean Viking, το οποίο ναυλώθηκε από τη SOS Mediterranee και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, απέπλευσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ από τη Μασσαλία για μια δεύτερη αποστολή ανοικτά της Λιβύης, αφού είχε διασώσει τον Αύγουστο 356 μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter