Ιταλία-κορονοϊός: Αρκετό ένα «γρήγορο τεστ» για όσους φτάνουν από ευρωπαϊκές χώρες

Ιταλία-κορονοϊός: Αρκετό ένα «γρήγορο τεστ» για όσους φτάνουν από ευρωπαϊκές χώρες

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε, το οποίο συνεδρίασε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, προχώρησε στη μερική αλλαγή των μέτρων και περιορισμών που αφορούν την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Τα νέα αυτά μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Για όποιον θα φτάνει στην Ιταλία από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι αρκετό πλέον μόνον ένα γρήγορο τεστ, το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από το ταξίδι.

Τα λύκεια θα μπορέσουν να ξανανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα με φυσική παρουσία των μαθητών που θα κυμαίνεται από το 50% μέχρι το 75% του συνόλου. Οι διάφορες περιφέρειες, όμως, έχουν το δικαίωμα να αναβάλουν την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία, ενώ στις περιοχές που θα μετατρέπονται σε κόκκινη ζώνη, τα λύκεια θα παραμείνουν ούτως ή άλλως κλειστά.

Οι επισκέψεις σε συγγενείς που ζουν σε διαφορετική περιφέρεια από τον τόπο διαμονής των πολιτών, θα επιτρέπονται μόνον σε περιπτώσεις ουσιαστικής ανάγκης, ενώ η χώρα θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, ανάλογα με τον δείκτη μετάδοσης Rt και άλλα επιδημιολογικά κριτήρια. Οι ζώνες, με βαθμιαία αυστηροποίηση των μέτρων, είναι: «λευκή», «κίτρινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη».

Σε ό,τι αφορά την μετάβαση στο εξοχικό, θα επιτρέπεται στους πολίτες που ζουν σε λευκή και κίτρινη ζώνη, θα απαγορεύεται στις κόκκινες, ενώ οι Ιταλοί που βρίσκονται σε πορτοκαλί περιοχή, θα μπορούν να πηγαίνουν στο εξοχικό τους μόνον αν αυτό βρίσκεται εντός του δήμου στον οποίο κατοικούν μόνιμα.

Τα καφε- μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά στις πορτοκαλί και στις κόκκινες ζώνες, θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 6 το απόγευμα στις πορτοκαλί, ενώ θα μένουν ανοικτά και το βράδυ στις λευκές. Μετά από τις 6 το βράδυ, στο εξής απαγορεύθηκε το take away από τα καφέ, για να αποφευχθούν οι τόσοι συνωστισμοί στις πλατείες, που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες. Το «φαγητό σε πακέτο» Θα συνεχίσει να επιτρέπεται για τα εστιατόρια.

Μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου θα μπορεί να προσκαλεί κανείς μόνο δυο συγγενείς ή φίλους στο σπίτι, μαζί με ανήλικα κάτω των 14 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα μουσεία, τέλος, θα μπορέσουν να ξανανοίξουν από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή (με υποχρεωτική κράτηση) μόνον στις λευκές και κίτρινες ζώνες, ενώ αθλητικές εγκαταστάσεις, πίστες του σκι και γυμναστήρια προς το παρόν παραμένουν κλειστά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter