Ιταλία-Κορονοϊός: Σκλήρυνση μέτρων για τις μετακινήσεις στις γιορτές

Ιταλία-Κορονοϊός: Σκλήρυνση μέτρων για τις μετακινήσεις στις γιορτές

Η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε νομοθετικό διάταγμα που προβλέπει την σκλήρυνση των όρων μετακίνησης στο εσωτερικό της χώρας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19.

Από τις 21 Δεκεμβρίου ως τις 6 Ιανουαρίου του 2021, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από την μία στην άλλη στις 20 περιφέρειες της Ιταλίας, εκτός κι αν συντρέχουν λόγοι υγείας ή εργασίας.

Μέχρι σήμερα ήταν δυνατή η μετακίνηση από μια περιοχή που έχει καταχωριθεί στις “κίτρινες”, δηλαδή στην οποία η επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζει μέτριο κίνδυνο, σε μια άλλη του ιδίου χρώματος.

Οι μετακινήσεις ανάμεσα στις περιοχές που έχουν καταχωριθεί στις “πορτοκαλί”, όπου η επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζει επιδείνωση, και ανάμεσα στις “κόκκινες”, όπου η κατάσταση είναι σοβαρή, είχαν ήδη απαγορευτεί.

Παράλληλα θα απαγορευτούν στις 25 και στις 26 Δεκεμβρίου, όπως και την 1η Ιανουαρίου, οι μετακινήσεις εκτός του δήμου των πολιτών, παρά μόνον αν υπάρχουν λόγοι υγείας ή εργασίας.

Η Ιταλία, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επλήγη από την πανδημία του νέου κορονοϊού, έχει ήδη καταγράψει περισσότερους από 57.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και η κυβέρνηση φοβάται ένα τρίτο κύμα μετά τις γιορτές αν δεν ληφθούν αυστηρά μέτρα, καθώς το δεύτερο κύμα φαίνεται ότι έχει ήδη κορυφωθεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας ένα πολύ πιο λεπτομερές νομοθετικό διάταγμα, στο οποίο, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα ανανεωθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 22:00 τοπική ώρα. Με αυτό μπορεί επίσης να εισαχθεί μια επιβολή καραντίνας στους Ιταλούς που επιστρέφουν από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής και να ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν οι πίστες και οι αναβατήρες στα χιονοδρομικά κέντρα.

Σε καραντίνα οι Ιταλοί που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό μετά τις γιορτές

Η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Τύπο, ετοιμάζεται να επιβάλει καραντίνα για τους πολίτες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, καθ΄όλη την περίοδο των γιορτών, δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε περιοχή διαφορετική από εκείνη όπου ο κάθε Ιταλός έχει τον μόνιμο τόπο διαμονής του.

Τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις εννέα το βράδυ, για να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός των πελατών και να ευνοηθεί η αγορά των δώρων.

Παρά την αρχική πρόθεση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να μπορέσουν να επιστέψουν στα σχολεία από τις 14 Δεκεμβρίου οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, τελικά -σύμφωνα με όσα διέρρευσαν- θα υιοθετηθεί μια πιο «προσεκτική γραμμή». Τα παιδιά από 10 μέχρι 18 ετών θα μπορέσουν να ξασυναντήσουν τους συμμαθητές τους μέσα στις τάξεις, μόνον μετά τα Θεοφάνεια.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τέλος, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα, οι έλεγχοι των αστυνομικών και των καραμπινιέρων πρόκειται να γίνουν ακόμη αυστηρότεροι ώστε να μπορέσουν να τηρηθούν, χωρίς παρεκκλίσεις, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Κόντε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter