Ιταλία: Να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια για τα πλοία με μετανάστες

Ιταλία: Να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια για τα πλοία με μετανάστες

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία που διασώζουν μετανάστες ώστε να ελαφρύνουν την πίεση που δέχεται η Ρώμη, λίγο πριν από μια συνάντηση που θα έχει στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι τρεις υπουργοί συναντώνται απόψε στο Παρίσι για να αναζητήσουν μια «συντονισμένη προσέγγιση» προκειμένου να βοηθηθεί η Ιταλία να αντιμετωπίσει τη συρροή μεταναστών στα λιμάνια της, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει «μια τεράστια πίεση», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Il Messaggero ο Μάρκο Μινίτι, η χώρα του οποίου είχε απειλήσει να εμποδίσει την είσοδο στα λιμάνια της ξένων πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Τα πλοία που βοηθούν τους μετανάστες «έχουν σημαίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών», υπογράμμισε ο υπουργός, εξηγώντας πως εμπλέκονται πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων, της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης Sophia κατά των διακινητών ανθρώπων, καθώς και του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, δίπλα στην ιταλική ακτοφυλακή.

«Αν τα μοναδικά λιμάνια στα οποία οδηγούνται οι πρόσφυγες είναι τα ιταλικά λιμάνια, το πράγμα δεν θα λειτουργήσει. Αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος», δήλωσε.

«Είμαι φιλοευρωπαίος και θα ήμουν υπερήφανος αν έστω κι ένα μόνο πλοίο, αντί να φθάσει στην Ιταλία, πήγαινε σε ένα άλλο λιμάνι. Αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά θα ήταν ένα εξαιρετικό σινιάλο» ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ιταλία, δήλωσε ακόμη ο υπουργός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter