Ιταλία: Νέος νόμος για το μεταναστευτικό – Τι προβλέπει για το άσυλο

Ιταλία: Νέος νόμος για το μεταναστευτικό – Τι προβλέπει για το άσυλο

H ιταλική βουλή ενέκρινε σήμερα οριστικά τον νέο νόμο για το μεταναστευτικό που προώθησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μιννίτι.

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό τις περασμένες εβδομάδες, πρόκειται να δημιουργηθούν 26 νέα τμήματα στα ιταλικά δικαστήρια, τα οποία και θα εξετάζουν τις αιτήσεις όσων ατόμων ζητούν να τους παρασχεθεί άσυλο. Μέσα σε τέσσερις μήνες θα πρέπει να δίδεται η σχετική απάντηση, και τυχόν ένσταση θα μπορεί να κατατίθεται μόνον στο Ανώτατο Δικαστήριο και όχι, πλέον, στο εφετείο.

Τα άτομα που πρόκειται να επαναπατρισθούν, στο εξής, θα μεταφέρονται σε κέντρα παραμονής το πολύ 150 κλινών. Προβλέπεται η δημιουργία ενός κέντρου σε κάθε ιταλική περιφέρεια, με μοναδική εξαίρεση τις μικρές περιοχές Μολίζε και Βάλλε Ντ΄Αόστα.

Τα κέντρα αυτά, πρέπει «να εγγυώνται τον πλήρη σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Κάτι στο οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά και ο νέος ρόλος του «εγγυητή των δικαιωμάτων των ατόμων που, προσωρινά, δεν χαίρουν ελευθερίας», ο οποίος θα έχει πλήρες δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου στους χώρους αυτούς.

Όσοι αλλοδαποί που ζητούν άσυλο το επιθυμούν, θα μπορούν να απασχολούνται σε εργασίες κοινωνικής χρησιμότητας, οι οποίες θα καθοριστούν και με την χρηματοδότηση ειδικών ευρωπαϊκών σχεδίων για την μετανάστευση και το άσυλο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter