Ιταλία: Ο Ματαρέλα διαλύει τη Βουλή, πιθανώς στις 25 Σεπτεμβρίου οι πρόωρες εκλογές

Ιταλία: Ο Ματαρέλα διαλύει τη Βουλή, πιθανώς στις 25 Σεπτεμβρίου οι πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, αφού άκουσε σύμφωνα με το άρθρο 88 του Συντάγματος τους προέδρους των δύο νομοθετικών σωμάτων της Βουλής, υπέγραψε το διάταγμα για τη διάλυση της Γερουσίας της Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο προσυπογράφηκε από τον πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου, Μάριο Ντράγκι. Η επικρατέστερη ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές θεωρούνται από τον ιταλικό Τύπο η 25η Σεπτεμβρίου.

«Όπως ανακοινώθηκε επίσημα – είπε ο αρχηγός του κράτους – υπέγραψα το διάταγμα διάλυσης για την προκήρυξη νέων εκλογών εντός 70 ημερών όπως είχε προγραμματιστεί. Η πρόωρη διάλυση της Βουλής είναι πάντα η τελευταία πράξη».

Ο Ματαρέλα υπογράμμισε ότι η πολιτική κατάσταση οδήγησε σε αυτήν την απόφαση. Επίσης, ανέφερε ότι «η συζήτηση και η ψηφοφορία κατέστησαν εμφανή την απουσία προοπτικών για νέα πλειοψηφία».

Το διάταγμα διάλυσης θα παραδοθεί στους προέδρους της Γερουσίας της Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Γενικό Γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ούγκο Ζαμπέτι.

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε αλλά κατάφερε να συγκρατήσει τις απώλειες, την ημέρα της παραίτησης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και τις κινήσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια και την ασπίδα κατά του spread.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter