Ιταλία: Ο Ντράγκι κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση καταρρέει

Ιταλία: Ο Ντράγκι κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση καταρρέει

Μετά την αποχή των τριών κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Forza Italia, Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Μάριο Ντράγκι κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης στην Γερουσία, οι αριθμοί είναι όμως πολύ χαμηλότεροι από εκείνους που θα ήθελε για να συνεχίσει. Έτσι, αναμένεται το πρωί της Πέμπτης να επισκεφθεί τον πρόεδρο Ματαρέλα για να του παραδώσει την παραίτησή του.

Η Γερουσία ψήφισε υπέρ του Ντράγκι με 95 ψήφους και 38 κατά, σε σύνολο 321 εδρών. Μετά την, όπως όλα δείχνουν, αυριανή του παραίτηση και την αποδοχή της από τον Ματαρέλα, η Ιταλία θα πάει σε πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο. Η εξέλιξη αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί της ιταλικής Δεξιάς, αφού στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι συγκεντρώνουν το 50% των ψήφων.

Τι συμβαίνει από εδώ και πέρα

Μέχρι να υπάρξει και τυπικά η παραίτηση, η πορεία της επαλήθευσης της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν αλλάζει. Ως εκ τούτου, όπως είχε ήδη προγραμματιστεί, αύριο στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει στην Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο  για τις επικοινωνίες. Δεν προβλέπεται η παρέμβαση του Ντράγκι.

Στη συνέχεια, εάν, όπως φαίνεται πλέον αναπόφευκτο, ο πρωθυπουργός υποβάλει την παραίτησή του στον Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να πάρει μερικές ώρες για να σκεφτεί και στη συνέχεια να συναντήσει τους προέδρους των νομοθετικών σωμάτων που, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, πρέπει να ακουστούν πριν να διαλύσει ο πρόεδρος τα σώματα.

Σε εκείνο το σημείο, ο αρχηγός του κράτους θα έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει την επιλογή του για τη διάλυση της Βουλής και εκλογές το φθινόπωρο. Η ημερομηνία αποφασίζεται από την κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με το ημερολόγιο, η πιο πιθανή είναι η 2 Οκτωβρίου: στην πραγματικότητα, πρέπει να περάσουν από 60 έως 70 ημέρες από την ημέρα της διάλυσης των νομοθετικών σωμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter