Ιταλία: Παραλία που καταστράφηκε από τον Βεζούβιο το 79 μ.Χ. ανοίγει και πάλι ως αρχαιολογικός χώρος (Photos)

Ιταλία: Παραλία που καταστράφηκε από τον Βεζούβιο το 79 μ.Χ. ανοίγει και πάλι ως αρχαιολογικός χώρος (Photos)
Φωτογραφία: «Χ»

Μια αρχαία παραλία που καταστράφηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου όταν εξερράγη το 79 μ.Χ.  -πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια- άνοιξε ξανά για το κοινό μετά από εργασίες αποκατάστασης.

Η έκρηξη κατέστρεψε αρκετές ρωμαϊκές πόλεις και οικισμούς στην περιοχή. Η Πομπηία και το Ερκουλάνεουμ, που εξαφανίστηκαν και θάφτηκαν κάτω από τεράστια πυροκλαστικά κύματα και εναποθέσεις τέφρας, είναι τα πιο διάσημα παραδείγματα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει πολλές από τις πόλεις και τις ζωές των κατοίκων που οδηγούν στην περιοχή να γίνει το Εθνικό Πάρκο του Βεζούβιου και ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Η παραλία στον αρχαιολογικό χώρο του Ερκουλάνεουμ πιστεύεται ότι είναι το σημείο όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι προσπάθησαν μάταια να σωθούν από τη φυσική καταστροφή το 79 μ.Χ., ενώ περίμεναν τη διάσωση από μια δύναμη πολιτικής προστασίας υπό τη διεύθυνση του ναυάρχου και επιφανούς Ρωμαίου λόγιου Πλίνιου του Πρεσβύτερου.  Πρόκειται για την παραλία του Ερκουλάνεουμ, κάποτε δημοφιλούς θέρετρου για πολλές από τις οικογένειες των πατρικίων της Ρώμης.

 

Άνοιξε ξανά για το κοινό την Τετάρτη μετά από χρόνια αρχαιολογικών ανασκαφών και εργασιών αποκατάστασης, κατά τη διάρκεια των οποίων ανακαλύφθηκαν ανθρώπινα λείψανα και άλλα στοιχεία της έκρηξης.

«Δεν ήταν μόνο ένα έργο αποκατάστασης, αλλά και ένα μεγάλο ερευνητικό έργο, διότι γνωρίζουμε ότι η εκ νέου παρουσίαση ενός χώρου, σε έναν υπαίθριο αρχαιολογικό χώρο, σημαίνει επίσης ότι μπορούμε να εμβαθύνουμε σε επιστημονικές πτυχές: πραγματοποιήσαμε ανασκαφές και βρήκαμε λείψανα και το πέρασμα των πυροκλαστικών ροών που έπληξαν την πόλη το 79 μ.Χ. με υλικά κάθε είδους», δήλωσε ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου του Herculaneum, Francesco Sirano.

Φωτογραφία: «Χ»

 

Η σημαντικότερη ανακάλυψη στο Ηράκλειο ήταν αυτή του «τελευταίου φυγά» που έγινε το 2021: ο σκελετός ενός άνδρα ηλικίας περίπου 40 ετών, ο οποίος πιθανότατα προσπαθούσε να διαφύγει προς τη θάλασσα και είχε μαζί του έναν σάκο με τα πιο πολύτιμα αντικείμενά του.

«Το Ερκολάνεουμ, η Πομπηία, η Oplontis: εργαζόμαστε πάνω σε πολλά έργα», δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σανγκιουλιάνο.

«Στο νόμο για τον προϋπολογισμό αναχρηματοδοτήσαμε τις ανασκαφές και υπάρχουν εργοτάξια που είναι ενεργά όπως ποτέ άλλοτε και αποκαλύπτουν νέους θησαυρούς, οι οποίοι τροφοδοτούν τη δραστηριότητα των μελετητών».

Φωτογραφία: «Χ»

 

«Πιστεύουμε σε όλα αυτά: στη δημιουργία, στη σύνδεση, στην ενίσχυση αυτής της περιοχής, την οποία η UNESCO έχει επίσης αναγνωρίσει ως μεγάλης αξίας και η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Πούτιν στο Βιετνάμ: Μια παλιά φιλία που αρνείται να σβήσει – Ανησυχία στις ΗΠΑ

Guardian: «Συναγερμός στη Δύση για την αμυντική συμφωνία Κιμ-Πούτιν»

Queen: Εξαγοράστηκε για 1,27 δισ. δολάρια ο μουσικός κατάλογος του θρυλικού συγκροτήματος

Η Ρωσία κατηγορεί τη Γαλλία ότι υποδαυλίζει με πώληση όπλων στην Αρμενία τον πόλεμο στον Καύκασο

Συνομιλίες για τη Γάζα με νέα αιματοχυσία – Το Ισραήλ ελέγχεται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter