Ιταλία: Πλήγμα στην κεντροαριστερή συμμαχία η αποχώρηση Καλέντα

Ιταλία: Πλήγμα στην κεντροαριστερή συμμαχία η αποχώρηση Καλέντα

Μόλις πέντε μέρες κράτησε ο… «γάμος σκοπιμότητας» μεταξύ του Δημοκρατικού κόμματος και του κεντρώου κόμματος της Δράσης, του ευρωβουλευτή Κάρλο Καλέντα. Παρά τις κοπιώδεις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα κόμματα της κεντροαριστεράς, την Κυριακή ήρθε με άδοξο τρόπο –μέσω εμφάνισης του Καλέντα σε εκπομπή της Rai- το τέλος της συνεργασίας.

«Δύσκολη απόφαση»

Ο ευρωβουλευτής ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την εξέλιξη αυτή, ενώ ομολόγησε ότι ήταν μια «δύσκολη απόφαση». Υπενθυμίζεται πως η της κυβέρνησης Ντράγκι και οι πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου ανάγκασαν τα κόμματα να μπουν σε μια επείγουσα προεκλογική κούρσα, για πρώτη φορά μετά από καιρό εν μέσω θέρους.

Ο λόγος που άλλαξε γνώμη ήταν οι συμφωνίες που έκανε το Δημοκρατικό κόμμα με τα κόμματα της Αριστεράς, τους Πράσινους, το κόμμα του Λουίτζι ντι Μάιο και το Δημοκρατικό Κέντρο. Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό κόμμα δεν ικανοποιήθηκε με την δικαιολόγηση της ρήξης ενώ έκανε λόγο για «αθέτηση του λόγου» και «ελιτίστικο λαϊκισμό».

Παράλληλα, το κίνημα των Πέντε Αστέρων απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία με το Δημοκρατικό κόμμα, ενώ ο επικεφαλής του, Τζουζέπε Κόντε, ανέφερε στα ιταλικά Μέσα ότι «το μπαλέτο των τελευταίων ημερών, μεταξύ παιχνιδιών εξουσίας και μοιράσματος εδρών, μας έχει αφήσει άναυδους». Εξέχοντα στελέχη του Κινήματος εκτιμούν ότι το κόμμα θα κατέβει μόνο του παρά τις όποιες ελπίδες για συνεργασία με το Δημοκρατικό κόμμα.

Τρίτος πόλος

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για μια κεντρώα συμμαχία για το κόμμα του Καλέντα με το κόμμα Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρώην πρωθυπουργός προωθεί την ιδέα του «τρίτου πόλου», αφού κάνει λόγο για μια «εξαιρετική ευκαιρία». Ο γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέττα, έχει στο πρόσφατο παρελθόν καταδικάσει την ιδέα ενός τρίτου πόλου, καθώς εκτιμά ότι η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων είναι προς όφελος της Δεξιάς.

Απέναντι από την παραπαίουσα συμμαχία της κεντροαριστεράς ορθώνεται ένα τείχος από τα κόμματα της ευρύτερης Δεξιάς, από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέχρι εκείνα της Τζόρτζια Μελόνι και του Ματέο Σαλβίνι, γνωστά για τις εθνικιστικές και ξενοφοβικές θέσεις τους. Τα κόμματα της Δεξιάς αναμένεται να κατέβουν ενωμένα, ενώ ο εκλογικός νόμος ευνοεί τις συμμαχίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter