Ιταλία: «Πόλεμος» μεταξύ Κόντε και Ρέντσι για τον νόμο περί παραγραφής αδικημάτων

Ιταλία: «Πόλεμος» μεταξύ Κόντε και Ρέντσι για τον νόμο περί παραγραφής αδικημάτων

Ένταση στις σχέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε με τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», Ματέο Ρέντσι. Αιτία ο νέος νόμος για την παραγραφή των αδικημάτων, ο οποίος εγκρίθηκε μετά από μεγάλη πίεση που ασκήθηκε από το κίνημα Πέντε Αστέρων.

Το κόμμα του Ρέντσι, όμως – έστω και αν μετέχει στην κυβέρνηση – ζητά την ακύρωση του νόμου ή την ριζική αλλαγή του, με επιστροφή σε ευρύτερη ισχύ της παραγραφής, διότι «οι τροποποιήσεις που έγιναν έως τώρα είναι αντισυνταγματικές».

Πρόκειται για θέμα ιδιαίτερα πολύπλοκο, το οποίο οι Ιταλοί δεν παρακολουθούν σε βάθος και με μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό, όμως, που έχει σημασία, στη φάση αυτή, είναι το αν η συγκεκριμένη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση.

«Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αν θέλει να μας διώξει, ας το πράξει, είναι δικαίωμά του. ‘Αλλωστε, πρόκειται για τον μεγαλύτερο ειδήμονα σε ό,τι αφορά την αλλαγή των κυβερνητικών συμμαχιών», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι. «Αν, όμως, μας θέλουν στην κυβέρνηση, πρέπει να δεχθούν και τις ιδέες μας. Δεν είμαστε πολίτες χωρίς δικαιώματα, αλλά σύμμαχοι», πρόσθεσε.

«Είμαι ο επικεφαλής της κυβέρνησης και έλαβα ψήφο εμπιστοσύνης για να μπορέσω να εφαρμόσω ένα πρόγραμμα. Τι νόημα θα είχε να προσπαθήσω να συγκροτήσω την τρίτη μου, κατά σειρά, κυβέρνηση;», απάντησε από την μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος κατηγορεί την «Ζωντανή Ιταλία» ότι φέρεται σαν να βρίσκεται την αντιπολίτευση.

Ο Ρέντσι, παράλληλα, επιτίθεται και στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο και προέρχεται, διότι θεωρεί ότι «αποφάσισε να ακολουθήσει τις επιλογές των Πέντε Αστέρων» και ότι δεν χαρακτηρίζεται, πλέον, από μεταρρυθμιστικές θέσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα αποσαφηνιστεί αν το κόμμα του Ματέο Ρέντσι θα αποφασίσει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Aλφόνσο Μποναφέντε (του κινήματος Πέντε Αστέρων) ή αν θα μπορέσει να βρεθεί, τελικά, ένας κάποιος συμβιβασμός. Σε περίπτωση που επιλεγεί η πρώτη οδός, η πρόταση μομφής ενδέχεται να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση, με προσφυγή σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Είναι σαφές ότι το όλο αυτό κλίμα, τέλος, δεν ευνοεί την κυβέρνηση Κόντε, η οποία θα πρέπει να προετοιμαστεί και για τις νέες περιφερειακές εκλογές – που θα διεξαχθούν σε έξι μεγάλες περιοχές της Ιταλίας – στα τέλη Μαίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter