Ιταλία: Πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα μετανάστες ανακοίνωσαν οι αρχές

Ιταλία: Πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα μετανάστες ανακοίνωσαν οι αρχές
Φωτογραφία αρχείου / AP Photo/Felipe Dana

Οι ιταλικές αρχές δήλωσαν σήμερα πως 41 μετανάστες πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ναυάγιο την περασμένη εβδομάδα στην κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων που μεταφέρθηκαν στο νησί Λαμπεντούζα.

Ο τοπικός εισαγγελέας Σαλβατόρε Βέλα επιβεβαίωσε αναφορές των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες τέσσερις άνθρωποι, που επέζησαν του ναυαγίου –ένας 13χρονος ασυνόδευτος ανήλικος, μία γυναίκα και δύο άνδρες–, είπαν στους διασώστες ότι βρίσκονταν πάνω σε ένα πλεούμενο που μετέφερε 45 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά. Το γραφείο του Βέλα ξεκίνησε έρευνα για το συμβάν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους από τον Ιανουάριο σε ναυάγια στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο φονική μεταναστευτική διαδρομή στον κόσμο — περίπου διπλάσιος αριθμός από πέρυσι.

Απέναντι σε αυτή τη νέα τραγωδία, οι τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ “επαναβεβαιώνουν την ανάγκη συντονισμένων μηχανισμών έρευνας και διάσωσης και συνεχίζουν να ζητούν από τα κράτη να αυξήσουν τους πόρους και τις ικανότητές τους προκειμένου να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ευθύνες τους”.

Το μήκους επτά μέτρων πλεούμενο απέπλευσε το πρωί της περασμένης Πέμπτης από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας, αλλά ανατράπηκε και βυθίστηκε λίγες ώρες μετά όταν χτυπήθηκε από ένα μεγάλο κύμα, δήλωσαν οι επιζώντες στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Η ΜΚΟ διασώσεων στη θάλασσα Sea-Watch ανέφερε ότι ένα από τα αεροσκάφη επιτήρησής της τους εντόπισε κατά τη διάσωσή τους από φορτηγό πλοίο. Μετεπιβιβάστηκαν στη συνέχεια σε σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής και αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα, όπου μοιράστηκαν την ιστορία τους.

“Είπαν πως ήταν μεταξύ των λίγων (πάνω στο βυθισμένο σκάφος) με σωσίβια και πως (μετά το ναυάγιο) έμειναν στο νερό μέχρις ότου βρήκαν ένα άλλο άδειο πλεούμενο”, ανέφερε η Sea-Watch σε ανακοίνωση.

Οι μετανάστες έφθασαν στη Λαμπεντούζα εξαντλημένοι και σε κατάσταση σοκ και αναμένεται να δώσουν καταθέσεις στην αστυνομία, δήλωσε ο Βέλα. Φέρεται να πέρασαν αρκετές ημέρες χαμένοι στο πέλαγος χωρίς τρόφιμα ή πόσιμο νερό.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), την παιδική ηλικία (Unicef) και τη μετανάστευση (IOM – Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ΔΟΜ) αναφέρθηκαν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα σε αυτό το “τρομερό ναυάγιο που σημειώθηκε μεταξύ της Πέμπτης 3 και της Παρασκευής 4 Αυγούστου στη Μεσόγειο”.

11 νεκροί 44 αγνοούμενοι στην Τυνησία

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, οι τυνησιακές αρχές δήλωσαν προχθές, Δευτέρα, πως ανέσυραν 11 πτώματα από ένα ναυάγιο κοντά στη Σφαξ την Κυριακή και πως 44 μετανάστες από αυτό το ναυάγιο εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.

Η Ιταλία, μια βασική διαδρομή προς την Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και άλλους μετανάστες, έχει δει αύξηση στα πλεούμενα με μετανάστες μέχρι τώρα φέτος, με περίπου 93.750 αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, σε σύγκριση με 44.950 την ίδια περίοδο το 2022.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter