Ιταλία-Προεδρικές εκλογές: «Μαλλιά κουβάρια» Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι για την προεδρία

Ιταλία-Προεδρικές εκλογές: «Μαλλιά κουβάρια» Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι για την προεδρία

Η δήλωση του Ματέο Σαλβίνι την Τετάρτη ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση όποιος κι αν είναι στο τιμόνι έβαλε φωτιά στα μπατζάκια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος θέλει να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας. Και αυτό γιατί οργιάζουν οι φήμες ότι ο τωρινός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση, πράγμα που δεν συμφέρει τον Καβαλιέρε, ο οποίος επιθυμεί διακαώς την προεδρία.

Αμφίβολη συμφωνία

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Μπερλουσκόνι ήταν έξαλλος με την δήλωση του Σαλβίνι. Μάλιστα, ο Καβαλιέρε φέρεται να είπε ότι ο Σαλβίνι «του υποσχέθηκε τις ψήφους» των βουλευτών της Λέγκας. Ο Σαλβίνι από την πλευρά του ζητά να δει αποδείξεις ότι ο Μπερλουσκόνι έχει ήδη τις εκατό επιπλέον ψήφους από το κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό κόμμα που ισχυρίζεται ότι έχει και χρειάζεται για να κερδίσει, με τον Μπερλουσκόνι να αρνείται να αποκαλύψει τα χαρτιά του.

Ο Σαλβίνι φαίνεται επιφυλακτικός γιατί από την μια δε θέλει να ρισκάρει να χάσει τον τίτλο του «βασιλοποιού» και να υποστηρίξει έναν υποψήφιο που δεν θα κερδίσει. Από την άλλη, φοβάται ακόμα κι ότι ο Μπερλουσκόνι μπορεί να τον αφήσει στα κρύα του λουτρού και να συμφωνήσει σε άλλον υποψήφιο.

Ο Καβαλιέρε βρίσκεται στην πρωτεύουσα Ρώμη από την Τρίτη, κάνοντας σειρά συνομιλιών για να προωθήσει την υποψηφιότητά του μέσα στην Βουλή. Περισσότερο από όλα όμως πρέπει να έχει τις ψήφους της Δεξιάς, που μετά από τριάντα χρόνια έχει την ευκαιρία να εξασφαλίσει την θέση του προέδρου. Ο 85χρονος πολιτικός φαινόταν να είναι ο εκλεκτός των συντηρητικών κομμάτων, ωστόσο η «ανταρσία» του Σαλβίνι μπορεί να του χαλάσει τα σχέδια.

Απελπισμένος για την προεδρία

Την ίδια μέρα που έφτασε στη Ρώμη, ο Μπερλουσκόνι που περιγράφεται από το διεθνή Τύπο ως «απελπισμένος να κερδίσει την προεδρία», απείλησε να αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία αν ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εγκαταλείψει τη θέση του για την προεδρία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε τις εθνικές εκλογές έναν χρόνο νωρίτερα. Σε δημοσκόπηση ο Ντράγκι έχει την υποστήριξη του 50% των ερωτηθέντων για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο Μπερλουσκόνι μόνο του 39%.

Στη μυστική ψήφο που ξεκινά στις 24 Ιανουαρίου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές μέρες, θα ψηφήσουν περισσότεροι από 1.000 βουλευτές και περιφερειακοί εκπρόσωποι, ενώ ο τωρινός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα αποχωρήσει επίσημα στις 3 Φεβρουαρίου. Αν και στις προεδρικές εκλογές δεν υπάρχουν επίσημοι υποψήφιοι, συνήθως τα κόμματα συμφωνούν σε έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής.

Την Παρασκευή ο Μπερλουσκόνι θα συναντηθεί με τους επικεφαλής από τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα της Δεξιάς, το Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά και τους Αδερφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι για να συζητήσουν για τις προοπτικές της υποψηφιότητάς του. Άγνωστο είναι ακόμα αν η «σύνοδος κορυφής» της ιταλικής Δεξιάς θα διευρυνθεί και με κόμματα του κεντρώου χώρου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter